BilimUlaşım

Çevre koruma grupları AB’nin dizel emisyon testlerini yetersiz buluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

renault-espace-251115

Volkswagen’in geniş ölçekli dizel emisyon hilesinin ortaya çıkmasıyla birlikte, tüm otomobil üreticileri yetkili merciler tarafından dikkatle inceleniyor. Söz konusu üreticilerden birisi de Renault. Fransız otomotiv devinin popüler minivanı Espace’in AB’nin dizel emisyon talimatlarını ihlâl ettiği öne sürülüyor. Renault ise söz konusu iddiayı reddediyor.

Alman Çevresel Yardım Dermeği (DUH) adını taşıyan bir çevre koruma grubu, Espace’in nitrojen oksit salınımının yasal limitin 25 kat üstünde olduğunu iddia ediyor. Ancak otomobilin yasal testlerden geçmiş olması bu konuda kafa karışıklığına neden oluyor. DUH’a göre, AB’nin emisyon testleri düşük motor sıcaklıklarında gerçekleştiriliyor ve bu da emisyon oranını düşürüyor.

DUH, bu noktada Renault’nun Volkswagen gibi hile yaptığı mesajını vermeye çalışmıyor. Grup, AB tarafından gerçekleştirilen dizel emisyon testlerinin yetersizliğini vurgulamayı amaçlıyor. Renault ise otomobilinin yürürlükte olan tüm düzenlemere uygun olduğu ve herhangi bir yanlış yapmadığı mesajını kuvvetli biçimde veriyor.

Renault ve diğer otomobil üreticileri, arabalarını emisyon konusundaki yasal limiti tutturacak biçimde tasarlıyor. Ancak emisyon oranını belirlenen yasal limitin fazlasıyla altına çekmek otomobil üreticileri için pek mantıklı bir hamle değil. Zira emisyon oranı düştükçe otomobilin performansı da düşüyor. Fiyat ise ters orantılı olarak yükseliyor.

DUH, Avrupa Birliği’nden dizel emisyon testleri konusundaki yönetmeliklerini sıkılaştırmasını ve otomobil üreticilerini de bu sıkılaştırmaya uyma konusunda zorlamasını istiyor. Bu isteğe karşılık olarak otomotiv şirketlerinin de kendi çıkarlarını koruyacak düzenlemeler konusunda girişimde bulunabileceğini görmek ise zor değil. Yaşanan bu olayda ise Renault’nun yasalara aykırı bir şey yapmadığı, ancak DUH’un istediği kadar çevre dostu olmadığı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER