Teknoloji

Dubai’de tamamı üç boyutlu baskı ile üretilen malzemelerden oluşan bina inşa edilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

dubai-uc-boyutlu-bina-030615

Üç boyutlu baskı teknolojisinin kullanım alanı oldukça geniş. Tıp, inşaat ve otomotiv sektörleri, hatta müzik endüstrisi bile üç boyutlu baskı teknolojisinin nimetlerinden faydalanıyor. Dubai’de inşa edilecek yeni bir bina ise üç boyutlu baskı teknolojisi ve inşaat sektörü arasındaki bağlantıyı yeni bir seviyeye taşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal İnovasyon Komitesi, Dubai’de inşa edilecek yeni bir iş merkezinin, mobilyalarına varıncaya dek, tüm malzemelerini üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretmeyi planlıyor. Proje kapsamında WinSun Global’ın da aralarında bulunduğu şirketlerle çalışan komite, gerekli parçaların üretimi için 6 metre uzunluğunda bir üç boyutlu yazıcı kullanacak. WinSun Global, Çin’de aynı tekniği kullanarak altı katlı bir apartman ve bir ev inşa etmişti.

3DPrint.com sitesinin haberine göre, Dubai’deki projede Güçlendirilmiş Özel Beton, Güçlendirilmiş Fiber Plastik ve Güçlendirilmiş Fiber Cam Alçı gibi malzemeler kullanılacak. Binaya yerleştirilecek tüm mobilyaların üç boyutlu baskı tekniğiyle üretilecek olması da, projenin ilginçliğini biraz daha artırıyor. Üç boyutlu baskı yöntemi sayesinde binanın inşasının birkaç hafta içinde tamamlanacağı belirtilirken; işçi maliyetlerinin yüzde 50 ila 80, inşaat atıklarının ise yüzde 30 ila 60 oranında azalacağı ifade edildi. Yapıyı tanımlamak için ”ofis” kelimesi seçilse de, bina çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılacak.

İLGİLİ HABERLER