Teknoloji

Dropbox ve Google Drive’a erişim engeli geldi

dropbox google drive
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

dropbox google driveDropbox ve Google Drive gibi en popüler iki bulut depolama servisine olan erişime dün akşam saatlerinden itibaren yasak geldi. Öncelikle Dropbox’a gelen erişim engeli daha sonra Google Drive’a da uygulanmaya başladı.

Erişim engeli nedeniyle dropbox.com ve drive.google.com web sitelerine erişim sağlanamıyor. Bunun yanı sıra söz konusu servislerin masaüstü dosya ve klasör eşleme yazılımları da işlemiyor. Mobil uygulamalarda ise durum biraz daha farklı. Dropbox ve Google Drive mobil uygulamalarına hücresel bağlantı üzerinden erişmek istediğimizde buralarda depoladığımız dosyalara erişim sağlayabiliyoruz.

Dropbox ve Google Drive sadece bireysel kullanıcılar tarafından değil; şirketler, özellikle de girişimler ve küçük ölçekli şirketler tarafından fazlasıyla tercih edilen dosya depolama ve paylaşım aracı olarak öne çıkıyor. Hem Dropbox’ın hem de Google Drive’ın ücretsiz servislerinin bulunmasının yanı sıra, aylık ve yıllık ödemelerle daha fazla depolama alanı ve özellik sunan profesyonel paketleri bulunuyor. Bu servislere erişim engelinin getirilmesi bazı şirketlerde işlerin de aksamasına neden olacaktır.

Ne Dropbox ne de Google’dan erişim engeliyle ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Erişimi engellenen bulut depolama platformlarına ulaşmak isteyen kullanıcıların DNS kayıtlarını değiştirmenin ötesinden VPN araçlarını kullanması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Opera VPN: Engellerin etrafından zorlanmadan dolaşın

Bulut servislerine erişim engelinin neden getirildiğine dair kesin bir açıklama yapılmazken, korsan saldırısı sonucu ele geçirilmiş bazı özel iletişim kayıtlarının bu servislere yüklenmesi ve buradan dağıtılması nedeniyle erişim engelinin geldiğine inanılıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun site bilgileri sorgulama ekranından kontrol edildiğinde, Dropbox için herhangi bir mahkeme kararı gözükmüyor. Ancak Google Drive için aşağıdaki bilgiler yer alıyor.

5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (drive.google.com) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nın 08/10/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-156393 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website(drive.google.com) according to Decision Nr. 490.05.01.2016.-156393 dated 08/10/2016 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)

Erişim engeliyle yeni gelişmeler yaşandıkça bunları aktarmaya devam edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER