Teknoloji

Drone’lar Londra’da hava trafiğini alt üst etti

Drone‘lar hem Londra‘nın hem de İngiltere’nin ikinci büyük havalimanındaki trafiğin saatler boyunca durmasına yol açtı. Londra’nın Gatwick Havalimanı‘nda drone’ların yol açtığı sıkıntı hâlâ devam ederken; yetkililerin verdiği bilgiye göre, sıkıntıdan 760 uçuş ve toplamda 110 bin yolcunun etkilenmesi muhtemel görünüyor.

Drone’lardan kaynaklanan problemler dün akşam saatleri itibarıyla boy gösterirken, Türkiye saatiyle sabah 06:00 itibarıyla uçuşlar kısa bir süre için yeniden başladı. Ancak ikinci bir drone’un daha görülmesi nedeniyle havalimanındaki uçuşlar bir kez daha askıya alındı.

BBC’ye konuşan havalimanının operasyon şefi Chris Woodroofe, iki drone’un görüş sınırları çitlerini aşarak pistlerin olduğu bölgeye girdiğinin tespit edildiğini belirtti. Drone operatörlerinin eyleminin son derece sorumsuzca olduğunu söyleyen Woodroofe, yılın en yoğun döneminde havalimanındaki operasyonların normale dönmesinin günler sürebileceğini ifade etti.

Havalimanının bulunduğu Sussex bölgesinin polis teşkilatı ise, olayın barındırdığı şüphelere rağmen, terör saldırısı ihtimalinin ön planda olmadığını belirtti. Soruşturmayı yürüten Justin Burtenshaw, hâlâ drone’un ara ara hava sahası içinde görüldüğünü dile getirdi. Burtenshaw sözlerine şöyle devam etti: “Operatörüne yaklaştığımızı düşündüğümüz anda drone ortadan kayboluyor ve hava sahasını açmaya düşündüğümüzde yeniden ortaya çıkıyor. Şahsen bunun Gatwick Havalimanı’ndaki işleyişi aksatmaya yönelik kasıtlı bir eylem olduğuna eminim.”

Drone etkisi yüzünden havalimanı, bugün Türkiye saatiyle 19:00’a kadar kapalı kalmaya devam edecek. Havalimanına inmesi gereken uçaklar Londra’daki Heathrow ve Luton gibi diğer havalimanlarının yanı sıra Manchester’a veya Paris ile Amsterdam’daki havalimanlarına yönlendiriliyor.

İLGİLİ HABERLER