Manşetler

Dragon Search ve Dictation iOS İncelemesi – Video

Apple’ın akıllı telefonu iPhone 4S‘in en önemli özelliklerinden bir tanesi olan Siri ses tanıma ve işleme teknolojisine bağlı çalışan bir servis. Bu servis sayesinde iPhone 4S sahipleri ellerini kullanmadan çeşitli işlevleri gerçekleştirebiliyor. Siri’nin iPhone 4S dışındaki cihazlarda çalışması için gayri resmi girişimlere tanık olduk, ancak Apple bu özelliği geriye dönük cihazlara açmamakta kararlı. Üstelik yeni iPad sahipleri de cihazlarında Siri’yi görmeyi beklerken sadece dikte özelliğiyle yetinmek zorunda kaldı.

Siri Türkçe konuşup anlamadığı için zaten Türkiye’deki çoğu kullanıcı için pek pratik bir uygulama gibi durmuyor. Bu nedenle iPhone 4S’lerdeki vazifesi oyuncak olmaktan öteye gitmiyordu. Siri’nin arkasındaki isimler arasında olduğu söylenen, ses tanıma ve işleme çözümleriyle tanınan Nuance Communications’ın Dragon adını taşıyan çeşitli çözümleri mevcut ve bunların arasında yer alan Dragon Search ve Dragon Dictation uygulamaları Siri’nin işlevlerini kısıtlı da olsa iOS kullanıcılarına sunuyordu. Üstelik sadece iPhone 4S ve yeni iPad’de değil, daha önceki iPhone, iPad modelleri ve iPod touch’larda da düzgün şekilde çalışıyor. Şimdiye kadar 30’un üzerinde ülkede kullanılan bu uygulama nihayet artık Türkçe’yi de anlıyor.

Önümüzdeki günlerde App Store’da yayınlanacak güncellemeyle birlikte Türkçe desteği de kazanacak olan Dragon Search ve Dragon Dictation uygulamalarını kısa bir incelemeden geçirdik. Her iki uygulamayı da ilk kez açtığınızda dil ayarını belirlemeniz isteniyor, konum bilgilerinin paylaşılmasına izin vermeniz durumunda Türkçe dil desteği otomatik olarak tavsiye edilecek, size kalan tek şey bunu seçmek. Bu arada Dragon Dictation uygulamasına telefon rehberinizdeki isimlerin Nuance sunucularına yüklenmesi konusunda izniniz isteniyor. Bunun yapılmasının arkasındaki neden Nuance’ın Türk adları konusundaki bilgi dağarcığını daha da genişletmek. Burada izin verip vermemek size kalmış.

Her iki uygulamada da ekrana dokunup konuşmaya başlayabilirsiniz. Ayarlar bölümü altında bulunan “Konuşma Sonunu Algıla” özelliğini açmanız durumunda “Bitir” butonuna dokunmanıza gerek kalmıyor, uygulamalar konuşmayı bitirdiğinizi anlayıp ya aramaya ya da dikte etmeye başlıyor. Dragon Search uygulaması altında Google veya Yahoo arama motorlarından biri varsayılan arama sağlayıcısı olarak kullanılabilir. Uygulamada Google seçili olarak geliyor ki, bunu değiştirmeye gerek yok. Google dışında Wikipedia, Twitter, iTunes ve YouTube üzerinde de farklı türler için arama yapılabilir. Ekranın üst bölümüde yer alan karusel yapısı sayesinde parmağınız ekranda sağa veya sola sürükleyerek istediğiniz arama sağlayıcısı altındaki sonuçları görebilirsiniz.

Dragon Dictation uygulamasının ses giriş arayüzü de Dragon Search uygulamasınınkiyle aynı. 60 saniyelik bir tampon süre var bu süre zarfında söyleyeceğiniz her şey, kelime sınırlaması olmaksızın dikte ediliyor. Elde ettiğiniz metni SMS veya e-posta uygulamasına taşıyıp buradan başkalarına gönderebilir, panoya kopyalayarak başka bir uygulamaya taşıyabilirsiniz. Ayarlar bölümü altından Facebook ve Twitter bilgilerinizi girebilir, bunun sonrasında dikte ettiğiniz sözü Twitter veya Facebook üzerinden paylaşabilirsiniz.

Dragon Dictation uygulamasında not alırken kullanılabilen çeşitli komutlar bulunuyor. Örneğin “yeni satır” deyip bir alt satırda başlayacak şekilde dikte edebilir, “büyük kapat” deyip kelimenin baş harfini büyük yapabilirsiniz. iPad versiyonunda yer alan İpuçları penceresinde yaygın komutlar açıklamalı şekilde yer alıyor. Benzer şekilde noktalama işaretleri için hangi komutların kullanılacağı da bu pencere içinde mevcut. iPhone uygulamasında benzer bir ipucu bölümü göremedik, belki son hâlinde bu şekilde bir ipucu bölümü iPad uygulamasında olduğu gibi görünen bir yere yerleştirilir.

Dragon Dictation ve Search uygulamalarının Türkçe’yi anlama konusunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ara sıra istem dışı sonuçlar elde ediliyor, ancak burada kabahat her zaman dikte edende değil dikte ettirende de olabilir. Dragon uygulamalarıyla konuşurken biraz daha yavaş, tane tane konuşmak daha iyi olur, bu sayede istemediğiniz sonuçların da önüne geçebilirsiniz. Dragon Search ve Dictation uygulamalarının Türkçe dil destekli versiyonunun önümüzdeki 1-2 hafta içinde, büyük ihtimalle 23 Mayıs tarihinde Türkiye’ye ait App Store’da yayınlanması bekleniyor.

Video: Dragon Dictation ve Search iOS İncelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER