Teknoloji

Dört çekirdekli 45 nm Shangai işlemciler çıkıyor

Teknoblog.com – AMD’nin daha gelişmiş performans ve enerji tasarrufu vaat eden dört çekirdekli 45nm “Shangai” Opteron işlemci serisi duyuruldu. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, “Shangai” selefi “Barcelona”‘ya göre daha geniş bir alana yayılacak. “Barcelona” yapım aşamasındaki sorunlar nedeniyle gecikmeyle çıkmıştı.

Sunucu ve bilgisayar pazarına göre tasarımları bulunan Shangai’in %35’e kadar daha iyi performans sunarken dinlenme durumunda %35 daha az güç harcadığı kaydedildi. Intel ile karşılaştırıldığında aynı performansı çok daha ucuza almış oluyorsunuz. AMD biraz daha alt kademedeki kullanıcıya yönelmiş görünüyor.

AMD’ye göre gelişmiş tasarım metodları çalışma hızını 2.3 GHz ile 2.7 GHz arasına yükseltiyor. Shangai’in diğer özellikleri arasında DDR2-800Mhz hafıza ve 6 MB Level 3 cache desteği bulunuyor. Düzenlenen üretim sürecine göre gelecek sene işlemci üzerinde geliştirmeler de devam edecek. Bunların arasında bulunan genişletilmiş Direct Connect Architecture mimarisi ile işlemciler arasında saniyede 17.6 GB’lik bir bant genişliği oluşturulacak.

Shangai “Smart Fetch” gibi yeni bir enerji tasarruf özelliğine de sahip. Bu özellik bilgisayarın kullanılmadığı zamanlarda çekirdekleri geçici olarak kapatıyor. AMD’nin her bir çekirdekteki kullanılmayan sektörleri kapatma işlevini gören, CoolCore adını verdiği teknoloji de Level 3 cache’e genişletilmiş, bu sayede cache’in her bir bölümü güç tasarrufu amacıyla birbirinden bağımsız şekilde kapatılabiliyor.

Şirketin söylediklerine göre sanal makina kullanıcıları önemli derecede hızlandırılımış “world switch” saatini ve geliştirilmiş donanım tabanlı sanal hafıza yönetimini fark edeceklerdir. Shangai selefleri gibi “F” soketini kullandığından, upgrade işleminin masrafları da azaltılmış oluyor. Bir sonraki nesil olan “Istanbul” işlemcileri de Socket 1207 mimarisini kullanacak.

AMD’ye göre 75 wattlık dört çekirdekli Shangai modelleri şu an için piyasadan temin edilebiliyor. 55 wattlık Opteron HE ve 105 wattlık SE modelleri de 2009’un ilk çeyreğinde satışa çıkacak. Şirket masaüstü işlemci serisi için de benzer güncellemeleri yapacağının ipuçlarını veriyor. Gelecek senenin başlarında 45nm “Dragon” platformu da bu senenin başından beri satışta olan “Spider” serisinin yerini alacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER