Manşetler

Dört astronot taşıyan SpaceX Crew Dragon Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı

spacex crew dragon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX, Crew-2’de adı verilen Crew Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlendiğini doğruladı. Kenetlenme bugün Türkiye zamanıyla akşam saatlerinde gerçekleşti. Uzay istasyonuna üç farklı ülkeden dört yeni astronot geldi. Yanaşma ve karşılama töreninin ardında yeni mürettebatın uzayda geçireceği altı aylık zaman da başlamış oldu.

Crew-2, SpaceX’in mürettebatlı olarak gerçekleştirdiği üçüncü uçuş oldu. Daha önce uçmuş olan bir Falcon 9 roketinin ve yine daha önce uçmuş olan Dragon uzay aracının kullanıldığı ilk uçuş olarak da kayıtlara geçti. Fırlatma, cuma günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleşti. Crew-2 ISS’ye ulaşmak için yörüngede saatte yaklaşık 27.358 kilometre hızla hareket etti ve yolculuk yaklaşık 24 saat sürdü.

ISS’nin bulunduğu yörünge, onu Dünya yüzeyinin yaklaşık 400 kilometre yukarısına yerleştiriyor. Crew-2’deki astronotlar arasında NASA’dan Shane Kimbrough ve Megan McArthur, ESA’dan Thomas Pesquet ve JAXA’dan Akihiko Hoshide bulunuyordu. Mürettebat, yörüngedeyken her türlü bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

Gerçekleştirilen bu görevin ana hedefi, tıpkı insan vücudunun içinde yaptıkları gibi davranan çok sayıda hücre tipine sahip insan organlarının küçük modelleri olan “doku çipleri” üzerine araştırma olacak. NASA, yörüngedeki araştırmanın ilaç ve aşıların geliştirilmesine yardımcı olacağını umuyor. Dört yeni astronot, halihazırda ISS’de bulunan yedi astronota katıldı. Mevcut mürettebattan dördü, şu anda kasım ayında ISS’ye bağlanan diğer SpaceX Crew Dragon kapsülüyle yola çıkıyor.

Şu anda var olan 11 astronotla mevcut mürettebat, ISS’deki en büyük ekiplerden biridir. Bununla birlikte mürettebat, 28 Nisan’da şu anda gemide bulunan astronotlardan dördü bir Rus Soyuz uzay aracıyla eve döndüğünde yediye inecek. SpaceX, gelecekte ISS’ye kargo ve astronotları yerleştirmek için, Boeing ve onun hâlâ test aşamasında olan kapsülü Starliner ile rekabet edecek.

İLGİLİ HABERLER