Teknoloji

Twitter’ın siyasi reklam kararı Donald Trump’ı kızdırdı

donald trump facebook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter‘ın kasım ayı itibarıyla siyasi reklam gösterimine son vereceğini açıklamasının yankıları sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, bu karardan hoşlanmayanlar arasında yer alıyor. Trump’ın 2020 başkanlık seçimi kampanyasını yürüten ekip, Twitter’ın hamlesini “aptalca bir karar” olarak değerlendirdi.

Twitter’ın en önemli rakiplerinden biri olan Facebook, uzun süredir ABD’de siyasilerin reklam kampanyalarında yalan söylemelerinde izin verdiği iddiasıyla eleştiriliyor. Bu sorunu ilk olarak Demokratik Parti’nin adayı olmak için yarışan Joe Biden’ın ekibi gündeme getirmişti. Facebook, Twitter ve YouTube’a mektup gönderen Biden’ın ekibi, bu platformlardan yalan veya yanlış bilgi içeren reklamları kaldırmalarını istemişti. Bu mektubun Trump’ın kampanyasında söylendiği iddia edilen yalanlar nedeniyle yazıldığı biliniyor.

Donald Trump ve ekibi sansür iddiasını yeniden dile getirdi

Trump’ın kampanya müdürü Brad Parscale, yaptığı açıklamada Twitter’ın kararının ABD’de Demokratik Parti’den ziyade Cumhuriyetçi Parti’yi etkileyeceğini öne sürdü. Parscale’in açıklaması, genel hatları itibarıyla Twitter’ın muhafazakarları sansürlediği iddiasının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Parsclae’in açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Twitter yüz milyonlarca dolarlık gelirden vazgeçti. Bu hisse sahipleri açısından bakıldığında son derece aptalca bir karar. Twitter aynı zamanda liberal basın kuruluşlarının Cumhuriyetçilere saldırmak için satın aldıkları taraflı içeriklerin reklamını da durduracak mı? Bu muhafazakarları susturmaya yönelik yeni bir adım. Twitter, başkan Trump’ın en sofistike çevrimiçi programa sahip olduğunu bildiği için bunu yapıyor.”

Parscale, Twitter’ın yüz milyonlarca doları geri çevirdiğini öne sürse de, şirket son zamanlarda siyasi reklamlardan 1 milyon doların altında bir gelir elde ediyor. Parscale, Twitter’ın 2020 seçiminin ardından bu karardan geri döneceğini öne sürdü.

Twitter’ın kararı Donald Trump ve Cumhuriyetçileri kızdırsa da, Demokratik Parti bu karardan memnun görünüyor. Demokratik Partili siyasetçiler, Facebook’un da Twitter’ın yolundan gitmesini istiyor. Ancak Facebook‘un kurucusu Mark Zuckerberg, buna pek yanaşmayacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER