Teknoloji

Donald Trump TikTok’a satış için 15 Eylül’e kadar süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump Snapchat

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok ile uğraşmaya devam etmekte kararlı görünüyor. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformunun uygulamadaki faaliyetlerini yasaklayacağını belirten ABD Başkanı, bu sözünü uygulamaya koymadı; ancak ByteDance’e sahibi olduğu TikTok’u satması için 15 Eylül’e kadar süre tanıdığını belirtti. Trump’ın verdiği süre, Microsoft’un TikTok’u satın almak için pazarlığını yaptığı 45 günlük pencereyle de örtüşüyor. Microsoft, bu durumu bir blog yazısıyla doğrulamıştı.

Konuyla ilgili olarak açıklamayı Beyaz Saray’da düzenlenen bir tören sırasında yapan Trump, Microsoft veya başka bir “büyük”, “güvenli” ve “çok Amerikan” bir şirketin TikTok’u satın almasının gerektiğini belirtti. ABD Başkanı; bu satın almanın sadece TikTok’un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda operasyonlarıyla sınırlı kalmaması ve sosyal ağın tamamını kapsaması gerektiğini de savundu. Trump, yüzde 30’luk bir satın almanın “çok karışık” olacağını belirtti.

Trump, bu satış bedelinin kayda değer bir miktarının da ABD hazinesinin kasasına girmesi gerektiğini savundu. ABD Başkanı bu sözünün ne anlama geldiği konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak Amerikan hükümeti ve şirketler arasındaki ilişkiyi ev sahipleri ve kiracıları arasındaki ilişkiye benzetti.

Trump, şu ifadeleri kullandı: “Hâlihazırda biz onlara vermezsek herhangi bir hakları yok. Dolayısıyla biz onlara hak vereceksek bu ülkeye para getirmek zorundalar. Bu biraz ev sahibi-kiracı ilişkisi gibi. Kira olmadan kiracının bir şeyi olmaz.”

Trump, 15 Eylül’e kadar Microsoft veya başka biri şirketi satın almazsa sosyal ağın fişinin çekileceğini belirtti. ABD Başkanı, bu satıştan ülke hazinesine de para aktarılmasının belirtti. Microsoft’tan yapılan açıklamada da, olası TikTok satın almasının ABD Hazinesi de dahil olmak üzere ABD’ye somut ekonomik faydalar sağlamasının amaçlandığı ifade edilmişti.

Donald Trump yönetimi, çok uzun süredir TikTok üzerinde tehdit kılıcı sallandırıyor. Olası yasağın gerekçeleri arasında Çin yönetimini koronavirüs nedeniyle cezalandırmaktan ulusal güvenlik tehditlerine kadar uzanan nedenler bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER