Teknoloji

Donald Trump’ın telefonları Rusya ve Çin tarafından dinleniyor mu?

facebook donald trump
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyayı, özellikle Twitter‘ı, aktif biçimde kullanıyor. Trump, sosyal medya erişiminde de öncelikli olarak kullandığı iPhone‘lardan yararlanıyor. Ancak The New York Times’ta yer alan bir habere göre, ABD Başkanı’nın telefon görüşmelerinde de kullandığı iki iPhone güvenli değil.

The New York Times, iddiasını Trump’ın asistanlarına dayandırıyor. Asistanlar telefonların güvenliği konusunda Trump’ı ısrarlı biçimde uyardıklarını belirtirken, Rusların konuşmaları dinleme ihtimaline dikkat çektiklerini dile getiriyor. Habere göre, Amerikan istihbarat kurumları ise başkan Trump’ın konuşmalarının Çinliler tarafından da dinlendiğini iddia ediyor. The New York Times’ın haberinde hem eski hem de yeni Amerikan devlet görevlilerinin dinlemelerden haberdar olduğu öne sürülüyor.

Asistanları Trump’ı daha güvenli olan sabit hatlara yönlendirme konusundaki çalışmalarının sonuçsuz kaldığını ve ABD Başkanı’nın hâlâ iPhone’larını kendilerini endişelendirecek kadar çok kullanmaya devam ettiğini dile getirdi.

Söz konusu iPhone’lar Trump’a Beyaz Saray Bilgi Teknolojisi ve İletişim Ajansı tarafından verilmişti. Bu iPhone’lardan birinde Twitter ve çeşitli haber uygulamaları ön yüklü olarak yer alırken, diğer cihaz sadece telefon görüşmeleri yapmak için kullanılıyor. Twitter’ın yüklü olduğu cihaz, internete sadece Wi-Fi üzerinden erişebiliyor. Asistanlar her iki telefonun da her ay değiştirilmesini istese de, sadece görüşmelerin yapıldığı telefonun her ay düzenli olarak değiştirildiği belirtildi. Twitter’ın yüklü olduğu iPhone’da ise beş ay boyunca güvenlik kontrolünün yapılmadığı ifade edildi.

Trump’ın Beyaz Saray’daki sabit hatlarla yapılan konuşmaları da asistanları tarafından dinlenebildiği için iPhone’unu tercih ettiği söyleniyor. ABD Başkanı’nın genellikle kendisine yakın televizyoncuları aradığı da iddialar arasında yer alıyor.

Donald Trump iddiaları Twitter aracılığıyla yanıtladı

Donald Trump, The New York Times’ın haberindeki iddiaları da yine iPhone’unu kullanarak Twitter aracılığıyla yanıtladı. Özetle haberin doğru olmadığını belirten ABD Başkanı, yıldızının pek barışmadığı The New York Times’a bir kez daha çatmaktan da geri kalmadı.

İLGİLİ HABERLER