Teknoloji

Donald Trump’ın mobil cihaz kullanım tarzı riskli bulunuyor

donald trumpABD Başkanı Donald Trump oldukça sıkı bir Twitter kullanıcısı. Trump pek çok konudaki fikrini başkan olmadan önce de kullandığı kişisel Twitter hesabı aracılığıyla paylaşıyor. ABD Başkanı, Twitter’a genelde akıllı telefon üzerinden erişiyor.

Ancak Politico sitesinde yer alan habere göre, Trump mobil cihaz kullanırken güvenlik konusuna gereken önemi göstermiyor. Haberde başkanın mobil cihazları siber saldırılara meydan verecek bir tarzda kullandığı belirtildi.

Politico’ya konuşan bir Beyaz Saray yetkilisine göre, Trump hâli hazırda iki iPhone kullanıyor. Bu iPhone’lardan biriyle telefon görüşmelerini gerçekleştiren ABD Başkanı, diğerinden de Twitter’a erişiyor.

Trump’ın selefi Barack Obama, uzun süre BlackBerry kullandıktan sonra görev süresinin son yılında iPhone’a geçiş yapmıştı. Ancak Obama’nın kendisine verilen iPhone ile başkalarını araması, uygulama yüklemesi, fotoğraf çekmesi veya müzik dinlemesi mümkün değildi. Trump’ın telefon görüşmeleri için kullandığı iPhone’da sadece GPS’in devredışı bırakıldığı, kamera ve mikrofonun ise normal biçimde çalıştığı ifade edildi.

Bu durum, kamera veya mikrofondan birine sızılabilmesi durumunda ABD Başkanı’nın hareketlerinin takip edilebilmesinin önünü açıyor. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump’ın kullandığı konuşma telefonunun düzenli olarak destek operasyonları çerçevesinde değiştirildiğini belirtti. Aynı işlemin Twitter telefonu için yapılmasına ise Trump’ın karşı çıktığı ifade edildi. ABD Başkanı’nın söz konusu tavsiyeyi “çok zahmetli” bulduğu için geri çevirdiği belirtildi. Trump’ın özel kalem müdürü John Kelly’nin uzun süre boyunca sızılmış bir telefonu kullandığını düşününce sızma riskinin çok da teorik kalmadığı anlaşılıyor.

Donald Trump, teknolojiyle etkileşimi konusunda Beyaz Saray’dan gelen tavsiyelere ne kadar kulak asacak bilinmiyor. Ancak güvenlik risklerinin Trump’ı Twitter kullanmaktan alıkoymayacağını görmek zor değil.

İLGİLİ HABERLER