Teknoloji

Donald Trump Facebook ve Instagram hesaplarını da geri alıyor

donald trump facebook instagram
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Meta, eski Başkan Donald Trump’ın Facebook hesabının “süresiz” olarak askıya alınması kararını uzatmasının üzerinden iki yılı yakın zaman geçtikten sonra, hesabı eski hâline getirme kararı aldı. Meta yaptığı açıklamada, Trump’ın Facebook ve Instagram hesaplarına “önümüzdeki haftalarda” erişebileceğini, ancak “tekrarlayan suçları caydırmak için yeni önlemler uygulanacağını” söyledi.

Karar, Trump’ın kampanyasının, yaklaşan ABD başkanlık ön seçimleri öncesinde Facebook’a geri dönmesine izin verilmesi yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

Trump, ilk olarak 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na düzenlenen saldırının ardından isyancıları alenen övdüğü için Facebook’tan atılmıştı. Meta’nın, 24 saatlik bir yasaktan “süresiz” bir askıya alma işlemine hızla uzattığı ilk askıya alma işlemini ele alışı, kendi Gözetim Kurulu da dahil olmak üzere ağır bir şekilde eleştirilmişti. Kurul, Trump’ın askıya alınmasına ağırlık veren kararında Meta’yı kendi kurallarına uymamakla ve “sorumluluklarından kaçınmaya” çalışmakla suçlamıştı.

Meta daha sonra askıya alma durumunu tekrar gözden geçirdi ve en az iki yıl süreceğini söylemişti. Ancak şirket, Trump’ın sonunda Facebook’a geri dönmesine izin verileceğini doğruladı. Meta’nın üst düzey politika yetkilisi Nick Clegg, kararın verildiği zaman eski başkanın gelecekteki politika ihlalleri için “yeni artırılmış cezalara tabi olacağını” söylemişti.

Şimdiyse Clegg, Trump ve sivil itaatsizlik bağlantılı askıya almaların ardından eski durumuna getirilen diğer tanınmış kişilerin hesaplarının, gelecekteki suçlar için en az bir ay sürecek yeni askıya almalarla karşı karşıya kalacağını söylüyor. Meta’nın, “yaklaşan bir seçimin meşruiyetini ortadan kaldıran veya QAnon ile ilgili içerik gibi 6 Ocak’ta gerçekleşen türden bir riske” katkıda bulunmaları halinde, Trump’ın gönderilerinin erişimini sınırlamak için adımlar atacağını da sözlerine ekledi. Meta bu gönderileri tamamen kaldırmasa da, şirketin paylaş düğmesini kaldırmayı ve şirketin reklam ve tavsiye sistemlerinden engellemeyi düşüneceğini söyledi.

Ayrıca Clegg, şirketin tartışmalı “haber değeri” politikalarının Trump için geçerli olmaya devam edebileceğini doğruladı. “Bay Trump’ın Topluluk Standartlarını ihlal eden bir içerik yayınlaması durumunda, ancak haber değeri taşıyan içerik politikamız uyarınca, Bay Trump’ın herhangi bir potansiyel zarardan daha ağır basan bir açıklama yaptığını bilmenin kamu yararı olduğunu değerlendiriyoruz. Benzer şekilde, bu tür gönderilerin dağıtımını kısıtlamayı seçebilir, ancak onları Bay Trump’ın hesabında görünür bırakabiliriz.” diye yazdı Clegg.

Meta’nın kararı, Elon Musk’ın eski başkanın Twitter hesabını geri getirmesinden sadece aylar sonra geldi. Rolling Stone’da yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, Trump şimdiye kadar Twitter hesabını yeniden kullanmaya başlamadı, ancak bildirildiğine göre geri dönmeyi planlıyor. Eski başkanın Twitter’ı tercih ettiği bilinirken, Facebook’ta takip edilmesi de önceki seçim kampanyalarının her ikisi için de önemli bir varlık niteliğini taşıyordu.

Trump’ın Facebook ve Instagram hesaplarının askıya alınması aynı zamanda, şirketin çetrefilli içerik denetimi ve politika kararlarına ağırlık vermesine yardımcı olmak için oluşturduğu Meta’nın Gözetim Kurulu’nun ilk büyük sınavıydı. Kurul çarşamba günü yaptığı açıklamada, şirketin Trump’ın hesabını eski durumuna getirme kararında “hiçbir rolü” olmadığını ve “gelecekteki üç aylık şeffaflık raporunda bu davanın daha kapsamlı bir analizini yayınlamayı” planladığını söyledi.

İLGİLİ HABERLER