Teknoloji

Donald Trump Apple’a üretimini ABD’ye taşıması için yine çağrıda bulundu

donald trump facebook

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının etkileri önümüzdeki dönemde daha yoğun biçimde hissedilecek gibi görünüyor. Donald Trump yönetimi, Çin’den ithal edilecek bazı ürünlere ekstra gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Söz konusu ürünler arasında üretimi Çin’de yapılan Apple ürünleri de bulunuyor. HomePod, AirPods, Apple Watch ve Apple Pencil fiyatları artacak Apple markalı ürün ve aksesuarlar arasında göze ilk çarpanlar oluyor.

ABD Başkanı Trump, her konuda olduğu gibi, bu konuya ilişkin fikirlerini de Twitter hesabı üzerinden paylaştı. ABD Başkanı, Apple’ın ürünlerine uygulanacak ekstra vergiden kurtulmak için üretimini ABD’ye taşıması gerektiğini belirtti. Bu kararın alınması durumunda Apple’ın ekstra ithalat vergilerinden etkilenmeyeceğini belirten Trump, üstüne şirketin vergi teşviğinden yararlanacağını ifade etti.

Trump’ın Apple’ın üretimini ABD’ye taşıması konusundaki tavrı sürpriz değil. Trump başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Apple CEO’su Tim Cook ile çok kez bir araya gelmiş ve 2017’nin temmuz ayında gerçekleştirilen görüşmenin ardından Trump, Apple CEO’sunun kendisine üretimi ülkeye taşıma sözü verdiğini dile getirmişti. ABD Başkanı şirketin ABD’de üç fabrika inşa edeceğini ve bu fabrikalardan birinin Apple’ın dünyadaki en büyük üretim tesisi olacağını belirtmişti.

Donald Trump tarafından sözü edilen fabrikalar konusunda Apple cephesinden hâlâ resmi bir açıklama gelmiş değil. ABD’de üretim kapasitesi oldukça sınırlı olan Apple’ın yeni vergi politikasının ardından bir değişiklik yapıp yapmayacağı henüz bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER