Teknoloji

Dolby Research In Motion şirketini patent ihlâli gerekçesiyle mahkemeye verdi

Dolby, BlackBerry üreticisi Research In Motion şirketine karşı patent ihlâl davası açtığını duyurdu. RIM’in patentlerini ihlâl edecek şekilde sayısal ses sıkıştırma teknolojilerini kullandığını iddia eden şirket zararlarının karşılanmasını, hatta çeşitli BlackBerry cihazlarının satışının durdurulmasını talep etti.

Dolby’nin patentleri üreticilere azami derecede kısıtlı miktarda iletim ve depolama alanı kullanırken yüksek kaliteli ses sağlama imkânı tanıyan yüksek verimli dijital ses sıkıştırma teknolojisini kapsıyor. Dava dilekçesinde RIM’in bu teknolojiyi bazı BlackBerry akıllı telefonlarında ve hatta PlayBook tabletinde kullandığı, ancak Dolby’den lisansları almayı reddettiği ifade edildi.

Yüksek Verimli Geliştirilmiş Ses Kodlama (HE AAC) olarak bilinen uluslararası standarda dahil olan bu teknoloji akıllı telefon, tablet, taşınabilir müzik oynatıcı gibi birçok tüketici elektroniği cihazında kullanılıyor. RIM haricinde birçok büyük akıllı telefon üreticis bu Dolby teknolojisini lisanslamayı kabul ediyor.

Dolby idari başkan yardımcısı Andy Sherman “RIM Dolby’nin teknolojisini kullanmaktan dolayı ödeme yapmayı reddettikten sonra dava ne yazık ki başvuracağımız son yöntem oldu. Fikri haklarını korumak gibi bir görevimiz var.” diye konuştu.

İlgili – SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER