Teknoloji

Dolby 4000 nit parlaklıklı süper ekran teknolojisi Pulsar’ın ön gösterimini yaptı

Dolby Atmos ile mükemmel ses kalitesi sunmayı hedefleyen Dolby gözünü TV’lere de dikti. Şirketin üstünde çalıştığı Dolby Pulsar adlı proje daha önce görülmemiş düzeyde parlaklık sunan TV’lerin elde edilmesini hedefliyor. Bu arada Dolby gözlük gerektirmeyen 3D teknolojisi üzerine de çalışmalar yapılıyor.

dolby-atmos-091213

Dolby’nin söylediğine göre TV’nin ekran parlaklığı 4000 nit seviyesinde olacak. Mevcut ürünlerin 100 nit civarında parlaklığa sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, üstünde çalışılan parlaklık izleyicinin aklını başından alacaktır. Dolby’nin yurt dışında düzenlediği özel bir etkinlikte gösterime sunulan prototip panel normal bir 1080p panel içeren TV ile karşılaştırılıyor. Her iki panel aynı çözünürlüğe sahip olsa da, Pulsar teknolojili panelin daha açık renklerde daha iyi sonuç verdiği, daha yüksek dinamik aralığı ve yoğun renk hassasiyeti sunduğu görülüyor. Beyazlar gerçek anlamda beyaz görünürken metalik renkler de epey parlıyor. Güneş ışığı görüntüleri de gerçekten göz alıcı nitelikte.

Pulsar’ın sağladığı bu yüksek parlaklık birçok LED TV’ye göre dört kat daha fazla maliyetle geliyor. Ayrıca sistemi çalışır hâlde tutmak için sıvı soğutmalı sistem de gerekiyor. Bu da maliyeti artırıyor. Tabii ki, bunun sonucu da tüketiciye yansıyor.

Bu arada Dolby gözlüksüz kullanılabilen 3D ekranlar geliştirmek için Philips ile iş ortaklığına soyunduğunu açıkladı. Bu işbirliğinin sonucunun nereye varacağı şu an için bilinmese de, Dolby’nin aynı etkinlikte gösterdiği 3D ekran oda içinde farklı noktalarda bile derin görüntüler sunmayı başarıyormuş.

Dolby gözlüksüz 3D TV’lerin gelecek yıl piyasaya çıkacağını ve 4K TV’lerle aynı fiyat aralığında satılacağını söylüyor. Yüksek parlaklığa sahip ekran da muhtemelen ocak ayındaki CES’te görücüye çıkacaktır.

İlgili >> TechRadar

[Görsel – Pocket-lint]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER