Teknoloji

Dolby’nin yoğun Atmos ses teknolojisi oturma odalarına geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

dolby-atmos-091213

Sesi bütün yönlerden bombardıman ederek sizi etki altına almayı amaçlayan Dolby’nin Atmos teknolojisi hiç şüphesiz sinemalar düşünülerek geliştirildi, ancak bu kadar fazla hoparlör için parası ve yeri olanlar kısıtlı. Ne var ki, Dolby en sonunda Atmos’u oturma odalarına getirmenin bir yolunu buldu.

Geliştirilen çözüm tavandan hoparlörlerin sarkıtılmasını içeriyor olsa da, esas olarak fiziğin hilelerini kullanarak baş üstünden de ses üretilmesini sağlayacak ses sistemlerine bağlı kalıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu sistemin maliyeti epey yüksek olacak. Atmos destekli alıcıya ek olarak doğal Atmos desteğine sahip hoparlörlere veya mevcut kurulumu yükseltecek çeşitli modüllere ihtiyaç olacaktır. Neyse ki, mevcut olan her şeyi çöpe atmak gerekmeyecek, Blu-ray standardı hâli hazırda Atmos tarafından destekleniyor, bu da çoğu mevcut disk oynatıcılarının kullanılabileceği anlamına geliyor.

Dolby ekibi henüz herhangi bir cihaz gösteriminde bulunmadı, ancak bu yoğun ses deneyimi sağlayan sistemi deneyimlemek için fazla beklemek gerekmeyecek gibi görünüyor. Film stüdyoları Atmos destekli Blu-ray filmleri veya internetten izlenebilir filmleri sonbaharda dağıtıma çıkarmayı planlıyor. Mantık olarak destekleyen donanımların da önümüzdeki birkaç ay içinde ortaya çıkması gerekecektir.

Belki birçok film sever geleneksel çevresel ses sistemleriyle mutlu olmayı sürdürecektir, ancak yeteri kadar parası ve film tutkusu olanlar Dolby’nin Atmos teknolojisine en azından bir bakış atacaktır.

İLGİLİ HABERLER