Teknoloji

DNA çalışmalarının öncüsü James Watson Nobel madalyasına yeniden kavuşuyor

nobel-madalya-101214

İkili Sarmal keşfinde önemli katkıları bulunan DNA öncüsü James Watson, 23 karatlık altın Nobel madalyasına tekrar kavuşuyor. Madalyayı satın alan Rus oligark Usmanov, hem maddi hem de manevi açıdan çok değerli olan bu parçayı Watson’a hediye edeceğini açıkladı.

İngiltere’nin Cambridge şehrinde bulunan Cavendish Laboratuvarı’nda meslektaşı Francis Crick ile birlikte DNA’nın ikili sarmal yapısını keşfeden Watson, 1962 yılında verilen Nobel Tıp Ödülü’nü Crick ile paylaşmıştı. Londra’da bulunan King’s College’da konu üzerine çalışmalar yapan ve 1958 yılında hayata gözlerini yuman Maurice Wilkin de Franklin ve Crick ile birlikte ödüle layık görülmüştü. Watson 1968 yılında kaleme aldığı İkili Sarmal isimli kitabında ise bilim kadını Rosalind Franklin’in çalışmalarındaki bir fotoğraf olmasa, çift helezonu asla gözlemleyemeyeceğini itiraf etmişti.

Watson’ın Nobel madalyası geçtiğimiz hafta New York’ta Christie’s tarafından açık artırmaya çıkarılmış, ünlü İngiliz futbol kulübü Arsenal’in hissedarlarından biri olan Rus oligark Alişer Usmanov tarafından 4.75 milyon dolar karşılığında satın alınmıştı. Satıştan 4.1 milyon dolar gelir elde eden Watson, 2007 yılında Afrika kökenli insanların zekalarına ilişkin ırkçı yorumlarının ardından uzak kaldığı toplumsal yaşama geri dönmeyi istediğini belirtmişti. The Times of London’a konuşan Watson, Afrika’nın geleceği konusunda karamsar olduğunu belirtmiş ve tüm sosyal politikalıların Afrikalılar ile Batılıların aynı zeka seviyesine sahip olduğu noktasından hareketle oluşturulmasının yanlış olduğunu dile getirmişti. Watson bu ifadelerinin bilimsel testlere dayandığını da öne sürmüştü.

The Independent gazetesine konuşan Usmanov ise kararının gerekçesini açıkladı. Babasını kanserden dolayı kaybeden Usmanov, Watson’ın çalışmalarının kanser araştırmaları için değerinin farkında olduğunu dile getirdi. Watson’a madalya için gerekli bedeli ödeyen Usmanov, madalyayı iade ettiği zaman parasını geri almayacak.

Sıradışı bir bilim adamının başarısının karşılığı olan bir şeyi satmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Usmanov, James Watson’ın insanlık tarihindeki en müthiş biyologlardan biri olduğunu ve DNA yapısını keşfi sebebiyle aldığı madalyanın mutlaka Watson’da kalması gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER