Teknoloji

DJI Rusya ve Ukrayna’da drone satışını durdurdu

dji mavic 3 abd rusya

DJI, Rusya ve Ukrayna’daki tüm satışlarını ve ticari faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, bu kararın iki ülke arasında devam eden savaş nedeniyle alındığı belirtildi. Reuters’ın haberine göre, DJI Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından bu ülkedeki satışlarını durduran ilk büyük şirket oldu. Çinli şirketler, Batılı şirketlerden farklı olarak, Rusya’daki operasyonlarını sürdürmeyi tercih etmişti.

DJI tarafından Reuters’a yapılan açıklamada, kararın ülkelerden ziyade ilkelerle ilgili olduğuna dikkat çekildi. Şirketin ürünlerinin zarar verecek şekilde kullanmasından “nefret ettiği” vurgulanırken, drone’ların savaş ortamında kullanılmaması için Rusya ve Ukrayna’da satışların durdurulduğu belirtildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, bundan bir ay önce DJI’a Rusya’daki satışlarını durdurma çağrısı yapmıştı. Şirkete Twitter aracılığıyla açık bir mektup gönderen Fedorov, Rusya’nın DJI ürünlerini “sivilleri öldürmek” amacıyla kullandığını iddia etmişti. Fedorov, Rusya’nın DJI’ın AeroScope drone tespit sisteminin gelişmiş bir versiyonunu uçuş bilgilerini toplamak için kullandığını da öne sürmüştü.

MediaMarkt’ın DJI ürünlerinin satışlarını durdurma kararının da DJI’ın son hamlesinde etkili olduğu söylenebilir. MediaMarkt, Rusya ordusunun DJI ürünlerini ve servislerini Ukrayna işgalinde kullandığına dair haberler nedeniyle şirketin ürünlerini raflarından kaldırmıştı.

DJI, Rusya ordusunu uçuş bilgileri sağlayarak aktif şekilde desteklediği iddiasını kesin bir dille reddetmişti. Şirketten kısa süre önce yapılan açıklamada ise ürünlerin “zarar verme” amacıyla kullanımı kınanmıştı. DJI ürünlerinin askeri amaçlarla kullanım için pazarlanmadığının da altını çizmişti.

İLGİLİ HABERLER