Teknoloji

DJI herkesin etrafındaki drone’ları takip etmelerine izin verecek

dji mavic 2 zoom dubai

DJI herkese bir akıllı telefonla yakınlarındaki drone’ları takip etme imkanı veren bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Reuters’in geçtiği bu haber tam da drone endüstrisinde veri şeffaflığına yönelik teşviklerin giderek arttığı bir ortamda geldi.

İzleme teknolojisi, DJI’ın belirttiğine göre bir akıllı telefon uygulaması yardımıyla herkese açılacak. Sadece Wi-Fi kullanarak bir kişi, yakınlarındaki drone’un kimlik numarasını, aynı zamanda konum, yükseklik, hız ve yön gibi bilgilerini görebilecek. Resmi makamların onayını bekleyen uygulama 2020’de kullanıma sunulacak. Uygulamanın tüm ülkelerde kullanıp kullanılamayacağı şu an için bilinmiyor. Çinli şirket, bu teknolojinin amacının güvenliği, emniyeti ve huzuru artırmak olduğunu söylüyor.

Uzaktan tanıma teknolojisinin drone endüstrisine gelmesine yönelik baskılar bu ürünlerin kötüye kullanımını önlemeyi amaçlıyor. Bunların arasında casusluk faaliyetleri ve ticari uçakların uçuşunun engellenmesi de bulunuyor. Drone’ların havalimanlarında uçuşları aksattığına yakın dönemde birden fazla durumda tanık olduk. Havalimanı işletmecileri, drone karşıtı savunma sistemleri için milyonlarca dolarlık yatırımlar yapmaya başladılar.

DJI daha kapsamlı bir drone takip sistemine de sahip

DJI, uygulamasının 1 kilometrelik menzil içindeki drone’larda, Wi-Fi Aware özelliği açık akıllı telefonların kullanımıyla birlikte çalışacağını belirtiyor. Bu sistem son birkaç yıl içinde üretilmiş tüm drone’larda çalışacak, sadece DJI markalı ürünlerle sınırlı olmayacak. Ne var ki, şirket henüz hangi drone’ların uyumlu olduğuna dair bir liste açıklamadı.

Tabii ki, bu yeni uygulama 2017 yılında DJI tarafından çıkarılan AeroScope adlı, kötü niyetli drone’ları takip etmeye yönelik özel sistem kadar güçlü olmayacak. DJI, o sistemi diğer üreticilere de açmayı teklif etmişti, ancak şirketin belirttiğine göre hiçbir şirket bu teknolojiye ilgi göstermedi. AeroScope daha yüksek bir iletim gücüne sahip, bu güç drone’un normal kumanda ve kontrol işaretinin seviyesine çıkıyor. Böylelikle kilometrelerce ötedeki drone’lar bile izlenebiliyor. Bundan dolayı havalimanları, hapishaneler veya stadyumlar AeroScope teknolojisini tercih etmeyi sürdüreceklerdir.

İLGİLİ HABERLER