Teknoloji

DJI gizli uçuş modu ile drone’larını takip etmeyi bırakıyor

dji gizli ucus moduDünyanın en popüler drone markası olan DJI, hem bireysel kullanıcılar hem de şirketler nezdinde bir hayli popüler. Bunlara ek olarak, ordular da DJI’ın müşterileri arasında yer alıyor. Örneğin, Amerikan ordusu farklı görevlerde DJI drone’larının kullanılması için 300’den fazla muafiyet belgesi yayınlamıştı. Ancak iki hafta önce yayınlanan bir yazıda şirketin drone’larının kullanımının potansiyel siber açıklar nedeniyle durdurulduğu duyurulmuştu. DJI gizli uçuş modu ile ABD’yi bu kararından döndürmeyi amaçlıyor.

ABD ordusunun kararı, Çin malı ürünlerin hassas askeri, resmi ve ticari görevlerde kullanımı konusunda daha büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. DJI bu tartışmayı, en azından kendi açısından, yayınlayacağı yazılım güncellemesiyle bitirmeyi amaçlıyor. Birkaç hafta içinde yayınlanacak güncelleme, “yerel veri modu” adını taşıyan özelliği beraberinde getirecek.

Pilotlar söz konusu modu aktive ettiklerinde drone’a giden ve drone’dan gelen veri akışını kesebilecek. Mobil cihaz üzerinde video görüntüleme ve bazı otonom özellikler kullanılabilecek olsa da, Facebook ve YouTube gibi servisler üzerinde canlı yayın yapmak mümkün olmayacak.

Kullanıcılar DJI drone’u kontrol ederken akıllı telefonlarını uçak moduna alarak benzer bir deneyim yaşayabiliyordu. Ancak bu durum kullanıcıların drone’u uçururken mesaj veya arama alınmasını engellediği için kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor.

DJI drone’dan veri transferi yapılmasının faydalarına dikkat çekmekten de geri kalmıyor. Şirket, bu sayede drone’lara güncel verilerin ulaştırılabildiğinin altını çiziyor.

DJI gizli uçuş modu her bölgede kullanılamayacak

Ancak bu modun kullanımı konusunda bazı kısıtlamalar uygulanacak. Yerel düzenleme veya gereksinimler nedeniyle internet bağlantısının zorunlu olduğu noktalarda yerel veri modu kullanılamayacak.

İLGİLİ HABERLER