Teknoloji

DJI drone’larını uçuşa yasak bölgelerde uçmamaları için güncelliyor

dji-phantom-3-standard-060815

Drone üreticisi DJI, insansız hava araçlarının uçuşa yasak bölgelere girmemesi için yeni bir “coğrafi çevreleme” sistemi oluşturacağını açıkladı.

Söz konusu sistem, önümüzdeki aralık ayından itibaren varsayılan olarak aktif hâle gelecek. Bu “coğrafi çevreleme” sistemi sayesinde DJI markalı drone’ların hapishaneler veya enerji santralleri gibi uçuşa yasak bölgelere girmeleri veya bu bölgelerden havalanmaları engellenecek. Coğrafi çevreleme sistemini “Geospatial Environment Online” adını veren DJI, bu sistem için AirMap adını taşıyan bir şirketten destek alacak. DJI drone’larına kısıtlamalarla ilgili yeni bilgileri sürekli biçimde ulaştıracak olan AirMap, böylelikle drone’ların stadyum veya yangın alanı gibi “o an için girilmemesi gereken” bölgelerin üstünde uçmasını da engelleyecek.

DJI, dileyen kullanıcılarına bu sistemi baypas etme izni verecek. Ancak bu iznin verilmesi için kullanıcıların şirket tarafından onaylanmış bir hesaplarının olması, kredi veya banka kartı ve telefon numarası gibi bilgilerinin DJI’ın elinde bulunması gerekiyor. ABD’nin başkenti Washington DC gibi güvenlik açısından hassas bölgelerde ise söz konusu sistem hiçbir şekilde devredışı bırakılamayacak.

Bir diğer drone üreticisi 3DR da benzer bir sistemin duyurusunu gerçekleştirdi. Böylelikle drone pazarının önemli bir kısmında uçuşa yasak bölge kısıtlaması bir standart halini aldı. Değişikliklerin gerçekleştirilmesinde ABD Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) drone’ların kaydı ve düzenlenmesi konusundaki büyük baskısının önemli rol oynadığı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER