Teknoloji

DJI drone’ların izinsiz hava sahalarında uçmasını yazılımla engelleyecek

dji-phantom-3-drone-020116

Drone üreticisi DJI yeni coğrafi sınırlama sistemi için yeni bir beta versiyonu yayınladı. Bu yeni sürümle birlikte hava araçlarının izinsiz hava sahalarına girmesi önlenecek. Geospation Environment Online (GEO), yani Çevrim içi Coğrafi Mekan Çevresi olarak adlandırılan bu yeni özellik kullanıcılara güvenlik sorunları veya yasal düzenlemeler nedeniyle drone uçurmanın yasak olduğu alanları belirtiyor. Böylelikle DJI drone uçuşlarına daha fazla düzenleme getirecek olan Amerikan Havacılık Dairesi’ne şirin görünmeyi amaçlıyor.

GEO DJI hava araçlarının havaalanı veya Washington D.C. gibi uçuşa yasak bölgelerde havalanmasını engelleyecek. Ayrıca sistem kullanıcılara orman yangını veya büyük stadyum etkinlikleri gibi, geçici olarak yasaklanmış hava sahaları hakkında da bilgi verecek. Sistem dahilinde cezaevi veya elektrik santrali gibi hassas bölgeler de bulunacak.

 

DJI drone sahipleri GEO’yu geçici olarak devre dışı bırakıp bazı uçuş kısıtlamalarının etrafından dolaşabilecek, ancak bunun için ödün vermeleri gerekiyor. Bunu yapmayı isteyen kullanıcıların DJI içinde kredi kartı, bankamatik kartı veya cep telefonu numarasını da içeren doğrulanmış hesaplarının bulunması şart. Böylelikle eğer drone izinsiz hava sahasında bulunursa, sahibini tespit etmek mümkün olacak. Yine de, kullanıcılar Washington D.C. gibi, uçuşa yasak bölgelerin tümünde geçici uçuş hakkına sahip olamayacak, bu bölgeler esnek uygulamanın tamamen dışında kalacak.

DJI’nin sistemi, Beyaz Saray’ın bahçesi ya da ticari havayolu uçakları gibi, hava araçlarının bulunmaması gereken yerlerde bulunmasının önüne geçecek. Amerikan Havacılık Dairesi de drone’larla ilgili önemli bir zorunluluk getirmiş ve ağırlığı 25 kilogramın altında kalan her bir hava aracının 19 Şubat 2016 tarihine kadar ilgili birimlerce kayıt altına alınmasını zorunlu kılmıştı. Kayıt altına alınmış olan hava araçlarını izinsiz yerlerde uçurmanın cezası 27 bin 500 dolara kadar çıkacak.

İLGİLİ HABERLER