Teknoloji

ABD’nin Huawei’den sonraki hedefi DJI mı?

dji abd

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çin‘de üretilen drone’larla ilgili olarak bir uyarı mesajı yayınladı. CNN‘in gündeme taşıdığı mesajda, son kullanıcılara yönelik drone’lar ile toplanan bilgilerin Çin’deki sunuculara gönderildiği ve bu hassas bilgilere Çin devleti tarafından erişilebildiği belirtiliyor. İç güvenlik konusundaki en yetkili makamdan gelen bu mesaj, “DJI ABD yönetimi tarafından, tıpkı Huawei gibi, yasaklanabilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Bakanlığın mesajı şu sözlerle devam ediyor: “Amerikan devleti, Amerikan verilerini istihbarat servislerine sınırsız erişim hakkı tanınan otoriter devletlerin sınırlarına taşınması konusunda güçlü endişelere sahip. Bu endişeler, Çin yapımı bağlı cihazlarla ilgili olarak gündeme gelen son endişelerle eş değer bir seviyede. Çin’in vatandaşlarını ulusal istihbarat aktivitelerine katılmaya zorlaması da endişelerimizi artırıyor.”

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan uyarı mesajı, hukuki bir anlam taşımıyor. Buna ek olarak, mesajda doğrudan DJI’ın ismi de geçmiyor. Ancak ABD ve Çin arasında giderek kızışan ticaret savaşı, DJI’ın bu mesajın başlıca muhattaplarından biri olduğunu düşündürüyor. Çinli şirketlerin güvenlik konusunda Çin hükümetinin talimatlarına uymak zorunda olması, tıpkı Huawei örneğinde olduğu gibi, DJI konusunda da ABD’yi kaygılandıran faktörlerin başında geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçtiğimiz hafta imzalanan kararname, Huawei’nin Amerikan şirketleriyle çalışmasının önüne resmen bir set çekmişti. Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei ise bu kararın kendilerinin gücünü küçümsediğini dile getirmişti.

DJI ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan mesajla ilgili olarak açıklama yapma konusunda fazla zaman kaybetmedi. Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “DJI’da yaptığımız her şeyin merkezine emniyeti koyuyoruz. Teknolojimizin güvenliği de hem Amerikan hükmeti hem de önde gelen Amerikan şirketleri tarafından bağımsız bir şekilde onaylanmıştır. Müşterilerimiz toplanan verilerin saklanması ve iletilmesi konusunda tam kontrole sahiptir. Ek teminata ihtiyaç duyan resmi kurumların ve altyapı sektöründeki müşterilerimizin verileri bize internet yoluyla iletilmiyor. Ayrıca bu kurumlar ihtiyaç duydukları takdirde ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın önerdiği ekstra önlemleri aktif hâle getirebilecek. ABD’de hem resmi kurumlar hem yardım kuruluşları hem de özel şirketler, çözümlerimizden güvenle yararlanıyor. Biz de bu güvene layık olmak için çalışıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER