Teknoloji

DJI ABD yönetimi tarafından kara listeye alındı, satışlar ise sürecek

dji fpv drone

Drone denilince akla gelen ilk marka olan DJI, ABD yönetiminin engeline takıldı. ABD Ticaret Bakanlığı cuma günü drone üreticisini Varlık Listesine aldı. Diğer bir deyişle DJI kara listeye alınmış oldu.

Bakanlık, “kötüye kullanım amaçlı genetik toplama ve analiz veya yüksek teknoloji gözetimi yoluyla Çin’de geniş çaplı insan hakları ihlallerini mümkün kılmak” gerekçesiyle bu kararı verdi. Burada karar DJI’ın Çin devletine, Sincan eyaletinde bulunan ve Uygur Müslümanlarının tutulduğu toplama kamplarında kullanılması için drone’lar ve diğer teknolojiler konusunda destek verdiğine dair gelişmelere bağlı olarak alınmış gibi görünüyor.

“DJI, ABD Ticaret Bakanlığı’nın kararından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Amerika’daki müşteriler DJI ürünlerini normal şekilde satın almaya ve kullanmaya devam edebilir. dedi şirket yayınladığı açıklamada. “DJI, şirketimizi tanımlayan ve dünyaya fayda sağlayan sektörün en yenilikçi ürünlerini geliştirme kararlılığını sürdürüyor.”

Şirket, Varlık Listesine girmesine neyin yol açabileceğini düşündüğü hakkında bilgi vermedi. Bu listede olmak, genellikle ABD şirketlerinin kara listeye alınmış şirketlere teknoloji ihraç etmelerinin yasaklandığı anlamına geliyor. DJI, sadece tüketicilere ürün satmakla kalmıyor, aynı zamanda pazar lideri olduğu için teknolojisi, drone’lara veya el kameralarına ihtiyaç duyan her türlü şirket tarafından kullanılıyor.

Alınmış olan bu karar, Çinli drone’lara erişimin ABD hükümeti tarafından, genellikle güvenlik kaygıları nedeniyle ilk kez hedef alınışı değil. Adalet Bakanlığı, ekim ayında ajans fonlarıyla yabancı yapım drone satın alınmasını yasakladı. İçişleri Bakanlığı, casusluk ve siber saldırı iddialarını incelerken drone filosunu yere indireceğini söyledi. DJI, ulusal güvenlik ihlallerine ilişkin suçlamaların temelsiz olduğunu söyleyerek bu eylemlerin çoğunu geri püskürttü.

İLGİLİ HABERLER