Eğlence

djay Pro 5 ile DJ dünyasında yapay zekâ gücü

djay pro 5

Algoriddim’in djay Pro yazılımı, Apple’la yakın ilişkileri ve özellikle Mac, iOS ve iPadOS’ta DJ teknolojilerindeki yeniliklerle dikkat çekiyor. Çarşamba günü, djay Pro’nun 5. versiyonu piyasaya sürüldü ve bu versiyon, şirketin yapay zekâ (AI) kullanımı ve AudioShake ile yeni ortaklığını kullanarak bir dizi yenilikçi özellik içeriyor.

Bu sefer dikkat çeken birkaç önemli yenilik var: yeni nesil Neural Mix, Crossfader Fusion ve Fluid Beatgrid. djay Pro 5’in ana odak noktaları bunlar olurken, mobil cihazlarda geliştirilmiş sap ayrıştırma, kütüphane için UI yenilemeleri ve platformdaki yeni kullanıcılara hitap edebilecek yeni basitleştirilmiş Başlangıç Modu gibi özellikler de var. Güncellemeler, sistemin daha karmaşık manevraları kontrol etmesine olanak tanıyan bazı ilgi çekici AI otomatik özellikler içeriyor. En güzeli, mevcut kullanıcılar bunların hepsini abonelikleri kapsamında ücretsiz olarak alıyorlar.

AudioShake ve Algroiddim, diğer birçok şirket gibi ses ayrıştırma teknolojisi üzerinde çalışıyor ve bu yenilenmiş versiyona Next-generation Neural Mix adını veriyor. Bize vokaller, harmoniler ve davullardan net ve temiz bir ayrıştırma beklentisi veriliyor. Bunun yanı sıra araçlar, desteklenen bir işletim sistemine sahip mobil cihazlar için de optimize edilmiş.

Fluid Beatgrid, anlaşılması en kolay özelliklerden biri gibi görünüyor ve crossfader güncellemelerinin altında yatan bir parçası gibi. Beatgrid’leri kullanan herkes, ilk analizde nadiren mükemmel olduklarını ve özellikle ihtiyaç duyulan parçalarda biraz çalışma gerektirdiklerini bilir. Canlı enstrümantasyon içeren şarkılar, EDM parçaları ve hatta eski dans parçaları, oynatma boyunca hafifçe değişen tempolarla zorluklar yaratmıştır. Fluid Beatgrid’in, bu değişikliklere uyum sağlamak ve doğru noktaları işaretlemek için AI kullanması bekleniyor.

Crossfader Fusion, sapların, otomasyonun ve beatgrid’lerin hepsinin devreye girdiği yer. Şimdi crossfader için, genellikle karşılaşılan eğrilerin ötesinde çeşitli ayarlar var. Vurgulanan modlardan biri Neural Mix (Harmonic Sustain) ayarı. Bu, sap ayrıştırma ve bir parçadan diğerine geçerken otomatik seviye ayarlamalarını kullanıyor.

Kesme ve çizik yapmayı sevenler için, otomatik eğriler ve mekansal efektler kullanan crossfade ayarları var. Örneğin, bir sonraki parçaya kesinti yaparken giden parçanın vokalleri otomatik olarak düşebilir. Gelen parçanın vokalleri çizik yapmak için vurgulanabilir ve karışımınız geçişi tamamladığında, AI tarafından daha da harmanlanır.

Bir örnek de, gelen şarkının daha yavaş giden parçayla eşleştiği ve orijinal temposunun geçiş sırasında yavaşça entegre edildiği, böylece yeni daha hızlı tempoya geçildiği gösteriliyor.

Mevcut kullanıcılar güncellemeye dair bir uyarı alacak, ancak yeni gelenler djay Pro’nun 5. versiyonunu App Store‘da bulabilirler. Ücretsiz bir sürümün devam edeceği, ancak isteğe bağlı Pro aboneliğinin aylık 50,99 TL veya yılda 359,99 TL olacağı ve tüm özelliklere Mac, iOS ve iPhone’da erişim sağlayacağı belirtiliyor. Uygulama desteği, MacOS 10.15 veya sonrası ve iOS 15 / iPadOS 15 veya sonrası çalıştıran cihazları kapsıyor.

Bir yan not olarak, djay Pro’nun Windows kullanıcılarına eylülde yükseltildiği ve Fluid Beatgrid’in bu platform için gelecek hafta bir güncellemeyle sunulacağı belirtiliyor. Crossfader Fusion gibi daha yeni özelliklerin yakın gelecekte beklendiği ifade ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER