Teknoloji

Disney oyuncuları daha genç veya yaşlı gösterebilen yapay zekâ sistemi geliştirdi

disney yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Disney yapay zekâ ile oyuncuların ekranda gerçekten daha yaşlı veya genç görünmelerini mümkün hâle getiriyor. Şirketin araştırmacıları tarafından geliştirilen sistemde görsel efekt uzmanlarına daha gerçekçi görünüm için ince ayarlar yapma imkanı verilse de, yükün büyük kısmını yapay zekâ sırtlanıyor. Yapay zekânın bir görüntüye yaş efektini uygulaması sadece beş saniye sürüyor.

Bir aktörün yaşını görsel efektlerle değiştirmek normalde oldukça zahmetli ve pahalı bir süreç. Her bir kârede yaş değiştirme efektlerini tek tek manuel şekilde uygulamak gerekiyor. Bu süreci nöral ağlar ve makine öğrenmesi yoluyla otomatikleştirmeye yönelik adımlar geçmişte de atılmıştı. Disney’in araştırmacıları geçmiş çözümlerin hareketsiz görüntülerde kullanılmaya devam edebileceğini, ancak hareketli görüntülerde detay ve çözünürlük kaybına yol açabileceğini belirtirken; kendi çözümlerinin pratikliği, otomatikliği ve prodüksiyona hazır olmasıyla türünün ilk örneği olduğunun altını çiziyor.

Disney’in araştırmacıları tarafından kaleme alınan makalede, FRAN (Yüz Yeniden Yaşlandırma Ağı) olarak adlandırılan yapay zekâ sisteminin gerçek insanların yüzlerinden oluşan bir veri setiyle yeniden eğitilmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor. Bunun için süjeyi aynı yüz ifadesi, aynı ışık ve aynı arka planda gösteren bilinen iki yaşta çekilen fotoğraflara ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Bunun yerine gelişigüzel şekilde seçilmiş birkaç bin yüzün yer aldığı bir veri tabanı oluşturan araştırmacılar, bu sentetik yüzleri mevcut makine öğrenme temelli yaş değiştirme araçlarıyla değiştirdi ve buradan elde ettikleri sonuçları FRAN’a aktardı.

Disney yapay zekâ yardımıyla yapım maliyetlerini aşağıya çekecek

Yüzün göründüğü kareyi analiz eden nöral ağ, yüzün hangi bölümlerinin yeniden yaşlandırmadan etkileneceğini belirliyor ve ardından kırışık ekleme veya çıkarma gibi efektleri orijinal yüzün üzerine ekstra bir katman olarak ekliyor. Araştırmacılar, bu yaklaşım sayesinde FRAN’ın herhangi bir deformasyon olmadan yaş değiştirme efektini uygulayabileceğini vurguluyor.

Disney yapay zekâ yardımıyla yaş değiştirme efektlerini geliştirerek filmlerinin yapım sonrası sürecini ciddi anlamda kısaltabilir ve masrafları aşağıya çekebilir. Bu yöntemin artan yapım maliyetlerini aşağıya çekeceğini söylemek de yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER