Eğlence

Disney gişe başarısıyla rekorları altüst ediyor

disney metaverse

Disney, 2019’un ilk yedi ayında herhangi bir film stüdyosunun yılın genelinde kazanabileceğinden çok daha fazla para kazandı. Şirket, filmlerinin küresel ölçekteki yüksek gişe performansı sayesinde kasasına 7.67 milyar dolar koydu. Yine de, bu durumu eğlence endüstrisinin devi adına “büyük bir başarı” olarak tanımlamak, yetersiz bir ifade olabilir. 2019’daki performansı, Disney’in ne kadar güçlü bir yapı hâline geldiğini gözler önüne seriyor.

Ancak Disney’in bu başarıyı 2019’da tekrarlaması pek ihtimal dahilinde görünmüyor. 2019’un eğlence sektörünün devi adına “sıra dışı” bir yıl olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu başarıda, 2.8 milyar doları aşkın gişe hasılatıyla tüm zamanların zirvesine yerleşen Avengers: Endgame önemli bir rol oynadı. Captain Marvel da Disney’in kasasına 1 milyar dolardan fazla bir paranın girmesini sağladı. Aslan Kral ve Aladdin’in yeni versiyonları da gişe performanslarıyla Disney’in yüzünü güldürdü. Disney’in bünyesindeki Pixar’ın elinden çıkan Oyuncak Hikayesi 4 de şirkete 900 milyon dolar kazandırdı.

Disney’in 2020 katalogu ise bu kadar heyecan verici görünmese de, iddialı projeler barındırıyor. Mulan ve 101 Dalmaçyalı’nın canlı versiyonları, Marvel’dan Black Widow ve The Eternals ile Pixar’dan Onward, bu iddialı projeler arasında bulunuyor. Bu yapımların hiçbirisinin Endgame, Aslan Kral veya Oyuncak Hikayesi’nin kültürel ağırlığına sahip olmadığını belirtmek gerekiyor.

Disney’in bir süre önce satın aldığı 20th Century Fox‘un 2020 katalogunda ise Batı Yakası Hikayesi, Yeni Mutantlar, Bob’s Burgers, Kralın Adamları gibi filmler bulunuyor. Yatırımcılar da Disney’in 2020 kadrosunu 2019’a kıyasla daha az heyecan verici olarak değerlendiriliyor.

Bu kadar belirgin ve büyük gelir kaybı beklentisi, normal koşullar altında ciddi bir kaygı yaratabilir. Ancak sinema filmleri, 2020’de Disney için öncelik olmayacak. Şirketin çevrimiçi müzik platformu Disney+, 12 Kasım 2019’da yayın hayatına başlayacak. Platform; Netflix ve Amazon Prime Video’nun yanı sıra 2020’nin başlarında faaliyete geçecek olan HBO Max ile rekabet edecek. Şirket insanları sinema salonlarına çekmek yerine ayda 7 dolar karşılığında farklı bir “ev eğlencesi” seçeneği sunacak.

Disney+’ı güçlü tutmak, Disney’in stratejisinde önemli bir yer tutuyor. Leydinin Aşkı’nın yeni versiyonu ve Noelle gibi yapımlar, bu strateji çerçevesinde sadece Disney+’ta izleyicilerle buluşacak. Şirket, diğer platformlardaki içeriklerinin de tamamını Disney+’ta toplayacak. Böylelikle oluşturulacak güçlü içerik katalogunun yeni platforma abone olarak dönmesi hedefleniyor.

Disney yeni bir Endgame çıkarmak zorunda değil

Disney+’ın abone sayısının 2020’nin sonu itibarıyla 12 milyona ulaşması amaçlanıyor. Analistler, beş yılın sonunda platformun abone sayısının 60 ila 90 milyon arasında bir rakamı bulabileceğini belirtiyor. Disney+’ın kâra geçişi içinse 2024 işaret ediliyor.

Disney için 2020’de Endgame veya Aslan Kral gibi büyük bir yapım çıkarma zorunluluğu bulunmuyor. Şirketin başarıya ulaşabilmesi için bu filmleri Disney+’a getirmesinin yeterli olacağı belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER