Eğlence

Disney çocuk oyunlarında gizlilik ihlâli yaptığı iddiasıyla dava edildi

disney cocuk oyunuDisney çocuk oyunlarında gizlilik ihlâli yaptığı iddiasıyla dava edildi. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde açılan grup davasında şirketin 42 oyunda çocukların kişisel bilgilerini topladığı ve bu bilgileri ebeveynlerinin rızası olmadan reklam verenlerle paylaşıldığı öne sürülüyor.

Davada Disney dışında Upsight, Unity ve Kochava isimli yazılım şirketleri de suçlanıyor. Söz konusu şirketlerin çocukları hedef alan ve izleme, kişisel bilgileri toplama ve bunları paylaşma gibi işlemleri izinsiz olarak gerçekleştiren uygulamalar hazırladığı iddia edildi.

Davayı başlatan Amanda Rushing isimli kadın, “Disney Princess Palace Pets” isimli oyunu oynayan çocuğunun bilgilerinin izinsiz olarak toplandığını sonradan fark ettiğini belirtti. Rushing, söz konusu bilgilerin üçüncü taraflara satıldığının da altını çizdi.

Davada Disney’in ve diğer şirketlerin 1999’da ABD Kongresi’nden geçen “Çocukların Çevrim İçi Gizliliğini Koruma Yasası”nı ihlâl ettiği öne sürüldü. Söz konusu yasada, 13 yaşın altındaki çocuklar için geliştirilen uygulamaların kişisel bilgilere erişim için ebeveynlerden izin alması gerektiği belirtiliyor.

Yasa 2013’te ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından revize edilmişti. Revizyonla birlikte IP adresleri ve coğrafi konum işaretleri de kişisel bilgi sınıfına dahil edilmişti. Güncelleme üçüncü taraf reklam verenlere de kurallara uyma zorunluluğu getirmişti.

Davada Disney’in toplam 42 oyunda yasayı ihlâl etmekle suçlanıyor. Davacılar hem oyunların izinsiz takibinin engellenmesini istiyor hem de tazminat talep ediyor.

Disney çocuk oyunlarında yasayı ihlâl ettiği iddiasını reddediyor

Disney’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, şirketin Çocukların Çevrim İçi Gizliliğini Koruma Yasası’na uygunluk için katı bir program uyguladığı belirtildi. Açıklamada uygulamalarda toplanan verilerin kullanımı konusunda da sıkı bir programın yürütüldüğü belirtildi.

İLGİLİ HABERLER