Teknoloji

Disney’e 21st Century Fox için vize çıktı

disney 21st century fox

Disney 21st Century Fox için beklediği onayı bir yıldan uzun süre boyunca devam eden sürecin ardından aldı. Anlaşma bugün Türkiye saatiyle 07:02 itibarıyla onaylandı. Böylelikle 21st Century Fox‘un tüm film stüdyosu birimi ve bazı varlıkları Disney‘in kontrolüne geçti. Disney’e geçen varlıklar arasında Hulu‘nun yüzde 30 hissesi ve Fox Televizyon Grubu da bulunuyor. Satışa rağmen, Fox Corp. hem bağımsız yapısını koruyacak hem de Fox News ve Fox Sports gibi kanalların ABD’deki sahibi olmayı sürdürecek.

Disney CEO’su Bob Iger, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu bizim için sıra dışı ve tarihi bir an. Uzun vadede şirketimiz ve hissedarlarımız için fark yaratacak bir an. Disney ve 21st Century Fox’un kreatif içerik ve tescilli yetenek varlıklarını birleştirmek, rakipsiz bir küresel eğlence şirketi oluşturacak. Böylelikle inanılmaz derecede dinamik ve dönüşümcü bir dönem başlayacak.”

Disney’in bu hamledeki odak noktasında 21st Century Fox’un film varlıkları, film ve televizyon programı katalogu ve Hulu’daki hisseleri bulunuyor. Disney CEO’su Bob Iger, daha önce yaptığı açıklamalarda Fox’u kendi iş planlarına entegre etmek için yapabileceklerinden bahsetmişti. Bu planlar arasında Deadpool ve X-Men’i Marvel evreniyle buluşturmak ve Hulu’yu küresel izleyici kitlesiyle buluşturmak gibi hamleler de bulunuyor. Vanity Fair‘in haberine göre, söz konusu anlaşma Disney’e eğlence sektöründe yüzde 40’lık bir pazar payı sağlıyor. Hulu’nun çoğunluk hissesine sahip olmak ise Disney’in en önemli kazanımı olarak öne çıkıyor.

Disney bu anlaşmayla birlikte Hulu hisselerinin yüzde 60’nın sahibi oldu. Analistlere göre, şirketin CEO’su Iger önümüzdeki dönemde bu payı daha da artırmak için çalışacak. Iger, Disney’in Disney+ ismiyle kendi çevrimiçi içerik servisini kuracak olmasına rağmen, Hulu’dan ayrılmak gibi bir planın olmadığını yatırımcılarla paylaşmıştı. Hulu’nun içerik katalogunu genişletmeyi hedefleyen Iger, servisi uluslararası platforma taşımayı da istiyor. ABD’de 25 milyon abonesi bulunan Hulu, Netflix’in en güçlü rakiplerinden biri olarak öne çıkıyor. Hulu’nun Avrupa’ya açılması, serviste Avrupa yapımı içeriklerin gösterimini de zorunlu hâle getiriyor.

Film tarafında ise Fantastik Dörtlü veya X-Men ekibini Marvel Sinema Evreni’nde kısa süre içinde görmek mümkün olmayabilir. Iger, daha önce yaptığı açıklamalarda Fox’un süper kahraman filmleri için portföylerinde bir yer olduğunu belirtmişti. Bu filmlerin hâlihazırda Marvel Entertainment şemsiyesi altında olduklarını, ancak Disney’in bünyesindeki Marvel Studios tarafından çekilmediklerini belirtmekte fayda var. Ancak süper kahraman filmlerinde 13 yaş üstü kitleye seslenen Disney, Deadpool gibi karakterleri yetişkinlere özgü tutmayı planlıyor. Benzer bir yaklaşımın Disney+ ve Hulu arasındaki ilişkide de uygulanması ve Disney+’ın aileye uygun içerikler sunması, Hulu’da ise daha “yetişkin” içeriklere yer verilmesi planlanıyor.

Disney 21st Century Fox ile birlikte artan çalışan sayısını azaltmak için büyük bir operasyon gerçekleştirecek gibi görünüyor. Birleşmeyle birlikte kesişen pozisyonlarda görev yapan 4 bin kişinin işten çıkarılacağı söyleniyor. Ancak The Hollywood Reporter sitesine konuşan analist Rich Greenfield bu sayının 8 bine çıkabileceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER