EğlenceTeknoloji

DirectX’in geliştiricisi hayatını kaybetti

directx

Oyun dünyasının en etkileyici figürlerinden biri hayatını kaybetti. The Wall Street Journal’ın haberine göre; eski Microsoft mühendisi Eric Engstrom, 1 Aralık’ta yaralanmaya bağlı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdi. 55 yaşında hayata gözlerini yuman Engstrom, Alex St. John ve Craig Eisler ile birlikte Windows’ta oyun deneyimini mümkün kılan ve Xbox için yolu açan DirectX programlama arayüzünü geliştirmişti.

St. John, 1994’te Windows 95’te oyun deneyimini daha pratik kılmak için Engstrom’un kapısını çalmıştı. Oyun geliştiricileri o dönemde Windows 3.1’de sunulan imkanları tercih ediyordu. St. John’a DirectX’in hazırlanmasında yardım eden Engstrom, Microsoft üst yönetimine projenin kabul ettirilmesi konusunda da destek verdi. O dönemde Windows’un başında olan Brad Silverberg de Engstrom, St. John ve Eisler’in işlerini korumaları için mücadele etmek zorunda kalmıştı.

Bu zorlu mücadelelerin ardından DirectX, Windows’un bir numaralı oyun platformu olmasını mümkün kılan yolu açmıştı. Programlama arayüzü, Xbox ve Sega Dreamcast’te kullanılan Windows CE platformuna da öncülük etmişti.

Engstrom’un teknoloji dünyasına katkısı sadece DirectX ile sınırlı kalmadı. Wildseed isimli girişimiyle cep telefonu endüstrisinin gelişimini destekleyen Engstrom, Windows Mobile’ın hazırlanmasına ve Microsoft’un çevrimiçi servislerinde reklam gösterilmesine de katkıda bulundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER