EğlenceManşetler

Digiturk Play iOS ve Android Uygulama İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye’de dijital televizyon platformu denince pek çok kişinin aklına gelen ilk isim hiç kuşkusuz Digiturk’tür. Sektörünün öncüsü olması itibariyle Türkiye’de dijital platform pazarının şekillenmesinde ve günümüzün izleyici alışkanlıklarının oluşmasında önemli bir rol oynayan Digiturk, teknolojide kaydedilen ilerlemeler sonucu gelen değişime uyum sağlamak için adımlar atmaya devam ediyor. Televizyon izlemenin televizyonla kısıtlı kalmayan bir eyleme dönüşmesinden sonra şirket sunduğu hizmetleri bilgisayarlara ve mobil cihazlara iletmek için Digiturk Play’i kurmuştu. Digiturk Play’in internet sitesinde canlı tv, seç-izle, kirala-izle gibi servisler kullanıcılara sunulurken, mobil ortamdaysa Spor Toto Süper Lig, Beko Basketbol Ligi ve İngiltere Premier Ligi müsabakalarını izlemek mümkündü. Ancak mobil cihazlara olan talebin gün geçtikçe arttığı bir dönemde Digiturk Play’in mobil ortam için sunduklarının bu denli kısıtlı olması pek de kabul edilebilir değildi. iOS ve Android uygulamalarını güncelleyen Digiturk Play, artık kullanıcılarına çok daha geniş kapsamlı bir deneyim sunuyor, üstelik bunu yepyeni bir arayüzle yapıyor.

digiturk-play-iphone-1

Güncellemeyle birlikte Digiturk Play’in mobil uygulamalarının köklü bir değişimden geçtiğini söylemek pek yanlış olmaz. Güncelleme görsel bakımdan da önemli değişiklikler getirse de işin asıl etkileyici kısmının içerikteki değişim olduğunu vurgulamak gerek. Daha önce sadece canlı spor müsabakalarını izleme imkanını veren uygulama güncellemeyle birlikte dijital platformu mobil ortama kapsamlı bir biçimde taşımayı başarıyor. Digiturk Play sayesinde artık çok sayıda ulusal kanalı canlı olarak izlemek mümkün hale gelmiş durumda. Benzer hizmeti sunan diğer servislerin varlığı da göz önüne alındığında Digiturk’ün bu konuda geç bile kaldığı söylenebilir.

digiturk-play-android-7

Digiturk Play’in mobil uygulamalarını kullanmak için üyelik gerekiyor. Uygulama üstünden yeni kullanıcı hesabı oluşturmaksa mümkün değil. Henüz Digiturk Play hesabı olmayan kullanıcıların bunun için web sitesini ziyaret etmesi gerekiyor. Hesap oluşturan ya da daha önce bir hesaba sahip olan kullanıcılar iOS uygulamalarında ekranın sağ üst kısmında sabit olarak yer alan kilit ikonuna dokunarak, Android uygulamalarındaysa Ayarlar menüsünden sisteme giriş yapabilirller.Günümüzde pek çok platformun itici gücü haline gelmiş olan seç-izle,kirala-izle ve tekrar izle gibi servisler Digiturk Play’in web versiyonunda kullanıcılara sunulmaktaydı. Ancak mobil uygulamalarda bu servisliğin eksikliği ciddi biçimde hissedilmekteydi. Güncellemenin getirdiği en önemli yenilik bu başlıklar altında kullanıcılara çok sayıda içeriğin sunulması. Bu içeriklerin sunumuysa Spor, Film, Dizi, Belgesel, Çocuk, Eğlence & Yaşam isimlerini taşıyan kategoriler altında yapılıyor. Hem iOS uygulamasında hem de Android uygulamasında bu kategorilerden biri seçildiğinde açılan ekranda Sadece Paketimdekiler adını taşıyan bir düğme yer alıyor. iPhone ve iPad uygulamalarında ekranın üst kısmına yerleştirilmiş bu düğme, Android uygulamasındaysa ekranın alt kısmında konumlandırılmış durumda. Varsayılan olarak kapalı olarak gelen bu düğme açık hale getirildiğinde kullanıcılara mevcut tüm içerikler yerine sadece üyelik paketi kapsamında erişebileceği içerikleri gösteriyor.

Spor kategorisi altında Lig TV kanallarında yayınlanan programlardan bazılarının geçmiş bölümleri yer alıyor. Bu kategori ilk açıldığında dahilindeki tüm içerikler kullanıcının karşısına çıksa da üç adet alt kategoriden birini seçerek listeyi daha derli toplu bir biçimde görme imkanı da mevcut. Bu alt kategorilere erişim ise tüm uygulamalarda farklı bir biçimde gerçekleşiyor. Görsel bakımdan farklılıklara ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

digiturk-play-iphone-7

Film kategorisindeyse kullanıcılara değişik türlere ait çok sayıda film sunuluyor. Yerli filmlerin sayısı rakip servislere kıyasla az olsa da yabancı filmlerin sayısı oldukça tatmin edici düzeyde. Filmlerin bir kısmı için altyazılı izleme seçeneğinin olması da uygulamanın artı kazandığı noktalardan biri. Digiturk Play’de  yer alan filmler Çok İzlenen, Yeni Eklenen, Türk Sineması, Festival ve Aile olmak üzere 5 alt kategoriye ayrılmış.

digiturk-play-android-3

Diziler Digiturk’un en güçlü olduğu alanlardan biri. Bünyesinde 10’a yakın dizi kanalı bulunan djital platform bu çeşitliliği Digiturk Play’e de yansıtıyor. Mentalist, Shameless, Revolution, The Vampire Diaries gibi popüler yabancı diziler uygulama aracılığıyla izlenebiliyor. Yabancı dizilerin önemli bir kısmı tüm bölümleriyle mobil ortama taşınırken, tıpkı filmlerde olduğu gibi altyazılı izleme imkanı kullanıcılara veriliyor. Yerli dizilerdeyse yayınlanan son birkaç bölümün Digitürk Play uygulamasında yer aldığı görülüyor. Leyla ile Mecnun, Seksenler, İşler Güçler, İntikam, Karadayı, Kurtlar Vadisi Pusu, Muhteşem Yüzyıl ve Kuzey Güney gibi popüler dizilerin güncel bölümlerini Digiturk Play kullanıcıları diledikleri yerde izleme şansına sahipler. Dizi kategorisindeki Tekrar izle sekmesindeyse Digiturk’un dizi kanallarında yayınlanan bazı yabancı dizilerin yayınlanan son bölümleri tekrar izlenebiliyor.

Dizi ve Film kategorilerindeki zengin içerikle dikkat çeken Digiturk Play’in mobil uygulamalarının aynı performansı Çocuk ile Eğlence ve Yaşam kategorilerinde sergilediğini söylemek zor. Bu kategoriler oldukça kısıtlı içerikleriyle hayal kırıklığı yaratsa da, Belgesel kategorisinde İZ TV ekibi tarafından hazırlanan kaliteli belgeselleri izlemek mümkün.

digiturk-play-iphone-16

Son güncellemeye dek Digiturk Play’in mobil akışının ana damarını oluşturan Canlı Spor kategorisiyse kullanıcılara, üyelik paketlerine bağlı olarak, Spor Toto Süper Lig, Beko Basketbol Ligi ve İngiltere Premier Ligi’ndeki heyecanlı karşılaşmaları diledikleri yerde izleme imkanını veriyor.

İçerik bakımından iOS ve Android uygulamaları arasında bir fark bulunmasa da görsel tasarım bakımından çeşitli farklar mevcut. iOS uygulamasının iPhone ve iPad versiyonları arasında da fark bulunduğunun altını çizmek gerek. iPhone ve Android uygulamalarının açılış sayfaları ve buradan ulaşılan kategorilerin genel tasarımı aynı olsa da kategoriler arası geçişte çeşitli farklar bulunuyor. Öncelikle her iki uygulamanın da ana sayfa tasarımının akıllara Windows Phone 8’in alametifarikası olan Canlı Kutucuklar’ı getirdiğini belirtmek gerek. Kategori sekmelerindeki tasarımlar da aynı olsa da kategoriler içinde yer alan alt kategorilere ve diğer kategorilere geçişte farklar mevcut. iPhone uygulamasında ekranın alt kısmında yer alan ikonlardan biri diğer kategorilere geçiş imkanı verirken, diğeriyse kullanıcıları alt kategorilere yönlendiriyor. Android uygulamasındaysa kategoriler arası geçiş yapmak için ekranın sol üst kısmında yer alan Digiturk Play ikonuna dokunmak gerekiyor. Bu ikona dokunulduğu zaman uygulamanın kontrol paneli kullanıcıların karşısına çıkıyor ve diğer kategorilere geçiş sağlanıyor. Alt kategori sekmelerine geçmek içinse yine ekranın üst kısmında yer alan alt kategori isimlerinden birine dokunmak yeterli oluyor.

digiturk-play-android-10

iPhone uygulamasında ana ekrana dönmek mümkün değilken Android kullanıcıları böyle bir isteklerinin olması durumunda gerçekleştirme şansına sahipler. Android uygulamasının iOS uygulamasından farklı olduğu noktalardan biri de o anda izlenilen içeriği Twitter veya başka bir kaynak üzerinden paylaşma imkanı vermesi. Twitter veya WhatsApp üzerinden yapılan bu paylaşımlarda izlenilen içeriğin adıyla birlikte Digiturk Play’in Google Play Store adresine bir bağlantı bulunuyor.

Galeri: Digiturk Play iPhone Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1179]

iPad uygulamasının tasarımında beklenildiği üzere ekran boyutunun tüm nimetlerinden faydalanılırken, iPhone ve Android uygulamalarının aksine eski versiyondaki hakim renk olan morun kullanılması dikkat çekiyor. Diğer uygulamalardaki gizlenmiş menülerin aksine burada alan genişliğinin verdiği rahatlıkla tüm kategorileri ekranın sol tarafında görmek mümkün. Kategori içinde bir içerik seçildiği zaman açılan ekranın alt kısmında kategorinin diğer üyelerini görmek de iPad uygulamasında mümkün kılınmış.

Galeri: Digiturk Play iPad Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1180]

Mobil uygulamalarda da web versiyonunda olduğu gibi içeriklerin izlenmesi için Octoshape altyapısı kullanılıyor. Rüştünü ispatlamış olan bu altyapı sayesinde Digiturk Play üzerinden içerik izlemek keyifli bir hale gelirken, bağlantı hızı bakımından sıkıntı yaşandığı zamanlarda kullanıcılara HD yayından SD yayına geçme seçeneği de sunuluyor. Kullanıcıların bunun için yapması gereken tek şey içeriği izlerken ekranın alt kısmında yer alan HD ikonuna dokunmak.

Galeri: Digiturk Play Android Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1181]

Mobil cihazların günlük hayattaki ağırlığı her geçen gün artıyor. Büyük olarak nitelendirilebilecek bir grup için televizyon izlemek mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen bir eyleme dönüşürken, bu grup her geçen gün de genişliyor. Bu grubun genişlemesi mobil televizyon sektörünü de fazlasıyla hareketlendirmiş durumda. Sahadaki oyuncu sayısı her geçen gün artarken, eski oyunculardan Digiturk Play de yeni yüzü ve içeriğiyle eskisinden daha güçlü bir biçimde boy göstereceği sahalara döndü. Bu yeniliklerin Digiturk Play’e mobilde sahip olduklarının üstüne koyma imkanı vereceğini söylemek hiç yanlış olmayacaktır.

İlgili >> iTunes App Store, Google Play Store

İLGİLİ HABERLER