EğlenceManşetler

Digiturk IQ ve Digiturk Play ile içerik zaman ve mekan sınırlamasından kurtuluyor – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

digiturk-iq-00001

İnternet kullanımının artmasıyla birlikte insanlar artık TV programlarının esiri olmaktan kurtuldu sayılır. Artık kaçırılan her türlü içeriğin tekrarını internette bulmak mümkün. İnternet üzerinden TV izleme alışkanlığının yayılması uydu TV operatörlerinin zararına bir durum sayılabilir, ancak onlar da boş durmayarak yeni çağa ayak uyduruyor. Digiturk de yeni servisleri Digiturk IQ ve Digiturk Play ile bu alanda adımlar atıyor.

Bir süredir TV’de reklamları dönmekte olan Digiturk IQ servisinin merkezinde uydu alıcısı bulunuyor. Digiturk’ün şimdiye kadar 700 bin haneye ulaştırdığı uydu alıcısı yeni bir yazılımla birlikte IQ servisi özelliklerini kazandı. Kumandada bulunan özel bir tuşa basıldığında açılan Digiturk IQ portalı sade görünümüyle dikkat çekiyor. Ekranın solunda küçük bir pencerede o anki TV yayını gösterilirken, sağda mevcut uygulamalar sıralanmış.

Tekrar İzle uygulaması içinde Show TV, Kanal D, Star TV, ATV, TRT ve Fox gibi ulusal TV kanallarıyla Comedymax, Dizimax ve Dizimaxmore gibi Digiturk kanallarında yayınlanan programların kayıtlarına bir hafta süreyle erişmek mümkün. Seç İzle uygulamasında ise film, dizi, çocuk, spor gibi farklı kategorilerde 1000’in üzerinde içerik bulunuyor. Digiturk, kolay ulaşılabilirlik açısından Seç İzle bölümündeki içerikleri kategorilendirmiş. Buradaki film içeriğinin zenginliğinde tabii ki Moviemax kanallarının rolü büyük. Bu arada izlenen içerikle ilgili olarak Facebook üzerinden paylaşımda bulunmak da mümkün.

Lig TV uygulaması, Lig TV’nin internet sitesindeki içeriklerin çoğuna TV üzerinden ulaşmaya olanak sağlıyor. Bu uygulama üzerinden haftanın gollerini veya maç özetlerini izlemek mümkün. Yine Digiturk tarafından hazırlanan TV Hava uygulaması da bulunduğunuz yerin veya öğrenmek istediğiniz şehrin hava durumu bilgilerini ekranınıza getiriyor. Bunların dışında Twitter, Facebook, YouTube ve Picasa gibi popüler internet servislerinin uygulamaları ve Wiki TV adı verilen bir bilgi uygulaması da Digiturk IQ uygulaması altında bulunuyor.

digiturk-iq-00005

Digiturk IQ kutusunun arkasında bir USB girişi bulunuyor. Bu girişe bir harici disk bağlanarak PVR özellikleri de kullanılabilir. Yayını durdurma, geri alma ve kaydetme gibi işlevler mümkün. Cihazda tek kanal seçici olduğu için sadece izlemekte olduğunuz yayını kaydetmeniz mümkün. Halbuki Digiturk Plus kutularında üç adet kanal seçici olduğu için bu aynı anda iki kayıt yapıp başka bir kanalı izleyebileceğiniz anlamına geliyor. Belki de, Digiturk IQ uydu alıcısının handikapı burası. DigiGuide iPhone ve iPad uygulamaları veya Digiturk Online İşlem Merkezi üzerinden kayıt emirlerinin verildiğini de söylemeden geçmeyelim. Bu arada cihaza bağladığınız harici disk, cihaz tarafından kullanılmadan önce formatlanıyor ve cihaza özel hâle geliyor. Yani bir Digiturk IQ kutusunda kaydettiğiniz içeriği başka bir IQ kutusunda izlemeniz mümkün değil. Diskteki fotoğraflara bakma ve şarkıları dinleme işlevleri de destekleniyor.

Video: Digiturk IQ’ya Hızlı Bakış

Digiturk IQ, HD paket üyelerine ücretsiz olarak sunuluyor. Ancak Digiturk IQ üzerindeki içeriklere, özellikle Seç-İzle içeriklerine erişimde sahip olunan pakete veya paketlere göre farklılık bulunuyor. Örneğin Dizimax’in Seç-İzle’deki içeriklerine erişebilmek için içinde Dizimax’in bulunduğu bir pakete aboneliğinizin bulunması gerekiyor. Tekrar-İzle, Lig TV ve diğer uygulamalara erişimde ise bir kısıtlama yok. Bu arada Digiturk ileride uygulama sayısını artırmayı planlıyor. Verilen bilgiye göre Limango’nun özel bir alışveriş uygulaması yolda, aynı şekilde Yemeksepeti de ilerleyen zamanlarda bu platformda yer alacak. Bunun dışında yemek tarifi, finans portalı gibi içerikler de gelmesi planlananlar arasında bulunuyor.

Digiturk Plus üyeleri şu an için Digiturk IQ hizmetlerine erişemiyor. Ancak Digiturk yetkililerinin verdiği bilgiye göre çok yakında Digiturk Plus aboneleri de bu hizmetlerden yararlanmaya başlayacak.

Galeri: Digiturk IQ
[nggallery id=885]

Digiturk Play ise daha önce Digiturk Web TV olarak adlandırılan servisin evrim geçirmiş hâli olarak nitelendirilebilir. Digiturk Play üzerinden aralarında Lig TV’nin maçlar dışındaki yayınının da bulunduğu 26 TV kanalını canlı izlemek mümkün. Canlı yayınları izlemek sırasında 12 saate kadar yayını geri sarmak mümkün. Bunun dışında Seç-İzle ve Tekrar-İzle bölümleri Digiturk Play’de de bulunuyor. Digiturk Play’in bu içeriklerine şu anda web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Mobil uygulamalar için biraz daha beklemek gerekecek. iPhone ve iPad’e özel Digiturk Play uygulamaları üzerinden canlı spor karşılaşmalarına ulaşmak mümkün. Bu arada Süper Final maçlarının Android cihazlarında da yayınlanacağı haberi verildi. Bu demek oluyor ki, Digiturk Play’in Android uygulaması bugün yarın Google Play Store’a gelecektir.

Digiturk Play için üç farklı üyelik seçeneği bulunuyor. Ücretsiz üyelik paketi içinde 6 TV kanalının canlı yayını, tekrar izleme özelliği yer alırken, aylık 1 TL karşılığında sunulan Giriş Paketi içinde 26 TV kanalı, yüzlerce içerik, tekrar izleme özelliği bulunuyor. Aylık 5 TL ücreti bulunan Premium üyelikte ise yukarıdakilere ek olarak İngiltere Premier Ligi ve Beko Basketbol Ligi karşılaşmaları ve bunun gibi ek içerikler yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER