Manşetler

DigitalSCOPE 2014 araştırması Türkiye’deki internet kullanıcılarının tercihlerini ortaya koyuyor

digitalscope-2014-050815

IAB Türkiye’nin Orta ve Doğu Avrupa’da faaliyet gösteren 7 IAB ofisiyle birlikte hazırladığı DigitalSCOPE 2014 raporu, Türkiye’de internet kullanım alışkanlıklarına dair önemli bilgiler veriyor. Rapora göre, Türkiye’deki internet kullanıcıları çevrim içi ortamda en çok arama motorlarından ve e-posta hizmetinden faydalanıyor.

DigitalSCOPE 2014’ün ortaya koyduğu ilginç sonuçlardan birisi de, Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 73’lük kısmının televizyon izlerken internete bağlanması ve bunların yüzde 47’lik kısmının sosyal medyada gezinmesi oldu. Televizyon karşısında internete bağlanan kullanıcıların yüzde 21’i TV ekranında gördüğü insanları, yüzde 19’u ise gördüğü ürünleri internette aratıyor.

Çevrim içi aktiviteler mercek altına alındığında arama motoru kullanımının tüm platformlarda ön plana çıktığı görülüyor. Bilgisayardan internete bağlananların yüzde 70’lik kısmı e-postalarını kontrol etmek ve markalar hakkında bilgi almak için internetten faydalanıyor. Cep telefonlarında ise konum bazlı hizmetlere ve sosyal medya erişimine öncelik veriliyor. Tablet kullanıcılarının önemli kısmı ise makale takibi ve video izleme aracılığıyla internete giriyor.

DigitalSCOPE 2014’e göre, internet kullanıcılarının yüzde 63’ü her gün çevrim içi oluyor. Yüzde 60’lık bir kesim ise her gün 2 saati aşkın bir süreyi internette geçiriyor. Yüzde 21’lik bir kullanıcı grubu içinse internette geçen süre 5 saatin üstüne çıkıyor. İnternette günde 30 dakikadan az zaman geçirenlerin oranı ise yüzde 8’in altında seyrediyor.

İnternet kullanıcılarının yüzde 39’luk bir kısmı günde 2 saati aşkın bir süre boyunca TV izliyor. Günde 5 saatten fazla bir süreyi TV karşısında geçiren internet kullanıcılarının oranıysa yüzde 7’de kalıyor.

DigitalSCOPE 2014, internet kullanıcılarının cihaz tercihleri konusunda da ortaya ilginç bulgular koyuyor. Türkiye’deki akıllı telefon sahiplerinin yüzde 82’lik kısmı, her gün akıllı telefonları üzerinden çevrim içi oluyor. Orta ve Doğu Avrupa’daki akıllı telefon sahipleri içinse bu oran yüzde 75’te kalıyor. Türkiye’de bilgisayar sahiplerinin yüzde 70’nin her gün bilgisayarları üzerinden internete bağlandığı belirtilirken, bu oran Orta ve Doğu Avrupa’ya ait rakamla paralellik gösteriyor. Tablet kullanıcıları mercek altına alındığında ise Türkiye’deki yüzde 57’lik günlük erişim oranı, Orta ve Doğu Avrupa’nın yüzde 54’lük oranını geride bırakıyor.

DigitalSCOPE 2014 araştırmasında internet kullanıcılarının tüketim alışkanlıkları da inceleniyor. Kullanıcıların yüzde 68’i yeni bir ürün almadan önce internetten ürünle ilgili araştırma yapıyor. Yüzde 56’lık bir kısım ise araştırdıkları ürün ve hizmetlerden ilk olarak internet aracılığıyla haberdar olduklarını vurguluyor. Çevrim içi tüketicilerin yüzde 76’sı yeni ürün bulmak, yüzde 75’i en iyi fiyatı bulmak ve yüzde 65’i alışveriş yapmak için internetin faydalı olduğunu düşünüyor.

İLGİLİ HABERLER