Teknoloji

Groupon’un kurucusu yola ses düzenleme uygulaması Descript ile devam ediyor

descriptAndrew Mason, bir dönem oldukça popüler olan Groupon’un kurucularından biriydi. Şirketin CEO’luğunu da yürüten Mason, Groupon sonrasındaki yolculuğunda farklı maceralara girmekten kaçınmıyor. Son olarak sesli şehir turları üzerine yoğunlaşan Mason, yeni uygulaması Descript ile ses teknolojilerinde biraz daha derine dalıyor.

Mason’ın yeni uygulaması, ses düzenlemesi yapanların işini oldukça kolaylaştıracak özellikler barındırıyor. Kullanıcılar uygulama sayesinde ses dosyasının yazılı metninde değişiklik yaparak ses dosyasını değiştirebiliyor. Mason böylelikle podcast yayıncılarının, gazetecilerin ve müzisyenlerin işlerinin önemli ölçüde kolaylaşabileceğine dikkat çekti. Başlangıçta Mason’ın sesli tur girişimi Detour için geliştirilen bir üretim aracı olan Descript, bağımsız bir uygulamaya dönüştü.

The Verge sitesine konuşan Mason, otomatik konuşma tanıma özelliğinin yeterince doğru biçimde çalıştığını ve artık sıranın otomatik transkripsiyon servislerine geldiğini belirtti. Mason, sesi daha kolay düzenlemenin de bundan sonraki ilk adım olduğunu ifade etti.

Uygulamanın çalışma sisteminin temelinde yazı ve sesin hizalanması bulunuyor. Önce ses dosyasından metin transkripsiyonu elde ediliyor. Ardından uygulama otomatik öğrenmenin yardımıyla ses dosyasını ve yazılı versiyonunu karşılaştırıyor. Tüm kelimelere birer zaman kodu atanması sayesinde yazı ve ses dosyaları arasında eş zamanlama sağlanıyor.

Mason, uygulamasının ilk seferde şaşırtıcı sayıda düzenlemeyi doğru olarak yaptığını belirtti. Uygulamada “dalga formu” olarak nitelenen bir düzenleyicinin de bulunduğunu dile getiren Mason, böylelikle kullanıcıların ses dosyaları üzerinde ekstra düzenleme yapabileceğini ve başka efektler ekleyebileceğini sözlerine ekledi.

Mason hâli hazırda uygulama için sekiz kişinin tam zamanlı olarak çalıştığını belirtti. Ünlü yatırımcı Andreessen Horowitz, uygulamaya 5 milyon dolarlık ciddi bir destek sağladı. Detour CEO’luğundan ayrıldığını da açıklayan Mason, Detour’un macerasının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Descript web üzerinden indirilebiliyor

Descript hâli hazırda web üzerinden indirilebiliyor. Uygulamanın ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. Ücretli versiyonda kullanıcılardan aylık 20 dolar (geçici bir süre için 10 dolar) talep ediliyor. Ücretsiz versiyonda ise yazı üzerinden ses düzenleme imkânı bulunmuyor. Ücretli versiyonda sesli metnin yazıya çevrilmesi için dakika başına 0.07 dolar ücret talep ediliyor. Ücretsiz versiyonda bu bedel 0.15 dolara çıkıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER