Teknoloji

Reddit, Twitch ve Imgur DERP adıyla araştırma ortaklığı kurdu

reddit-logo-230313

İnternetin farklı köşeleri olarak değerlendirilen Reddit ve Imgur, web kullanım alışkanlıkları konusunda önemli ipuçları barındırıyor. Bu iki platform yanlarına diğer web sitelerini de alarak araştırmacıların internet üzerinde toplanan verileri kullanmasını sağlayacak yeni bir girişim başlattı. Dijital Ekolojiler Araştırma Ortaklığı (DERP) adını taşıyan girişim sayesinde araştırmacıların sosyal ağları ve bu ağlarda dolaşan bilgileri daha iyi kavramasını amaçlıyor.

Twitch, Fark ve Stack Exchange de DERP’i kuran ortaklığın üyeleri arasında yer alıyor. Bünyesinde çok büyük bir sosyal ağ bulunmasa da, DERP aracılığıyla çeşitli boyutlardaki sosyal ağlarda bulunan verilere erişim mümkün olacak. DERP’in sağlayacağı verilerden faydalanmak için yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçların herkesin erişebileceği ortamlarda yayınlanması gerekiyor.

DERP araştırmacıların herkese açık verilere daha hızlı biçimde erişmesine yardımcı olacak. Talep gelmesi durumunda araştırmacılara daha geniş kapsamlı bilgiye erişim imkanı verilip verilmeyeceği henüz bilinmiyor. Temel fikir olarak ise DERP’in üye siteler üzerinde çalışma yapacak araştırmaların için tek ve sade bir merkez işlevi görmesi ön plana çıkıyor. Araştırmacılar bu siteleri tek tek taramak yerine DERP aracılığıyla diledikleri bilgilere kısa yoldan erişebilecek. DERP’ten yapılan açıklamada Standord, Columbia, MIT gibi üniversitelerde görev yapan araştırmacıların platformda yer alan verileri kullanmaya başladıkları belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER