Teknoloji

Deprem gibi doğal afetlerde haberleşme imkanı sağlayacak AFAD uygulaması geliyor

deprem mobil iletişim

Son zamanlarda yaşadığımız deprem ve benzeri doğal afetler, bu gibi olayların ardından kesintisiz iletişimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Özellikle internet üzerinden yapılan görüşmelerin telefon görüşmelerine göre daha az kesintiye uğradığının görülmesinin ardından, acil durumlarda sesli ve görüntülü iletişimi sağlayacak bir mobil uygulama için hazırlıklar başladı. AFAD adını taşıyacak bu uygulamanın dünyada türünün tek örneği olacağı da belirtiliyor.

Sabah‘ın DHA’ya dayandırarak verdiği habere göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bugün İstanbul’da düzenlenen Afet ve Acil Durum Kurulu 2020 yılı 2. Toplantısında bu uygulama üzerinde çalışmaların yapıldığını duyurdu. İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün Hasdal’daki yerleşkesinde gerçekleştirilen toplantıda, AFAD adını taşıyacak olan uygulamanın tüm mobil operatörlere bağlı şekilde çalışacağı kaydedildi. AFAD uygulaması aracılığıyla internet üzerinden görüntülü görüşme yapılabilecek, görüntü kaydedilip başkalarına gönderilebilecek. Bu uygulamanın 6 ay içinde hayata geçirileceği kaydedildi.

Bakan Soylu, “İsmi AFAD olan bir uygulama yapma konusunda değerlendirme ortaya koyduk. Tüm GSM operatörlerine bağlanacak şekilde internet hattından görüşme yapabilecek, görüntü kaydedip, atabilecek.” diye konuştu.

AFAD uygulaması tüm mobil operatörlerle bağlantılı çalışacak

Soylu, AFAD uygulamasının daha önce hayata geçirilen KADES ve UYUMA uygulamaları gibi, İçişleri Bakanlı bünyesinde hazırlanacağını kaydetti. “Hem AFAD Başkanlığımız, hem ilgili konulardaki kurumlarımız, hem 112’miz, hem iller idaresi genel müdürlüğümüz hem de bizim Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız bir araya geliyorlar ve bir AFAD aplikasyonu yapıyorlar. Zannediyorum şimdi GSM kurulumu gerçekleştiriliyor.” dedi. “Bu dönem içerisinde tüm GSM operatörlerine bağlı olabilecek şekilde internet hatları üzerinden görüşme temin edilebilecek, mesaj atabilecek, görüntü kaydedebilecek, görüntü atabilecek. Kişinin kendi toplanma alanına gitmesi için bu AFAD aplikasyonunu kişiselleştireceğiz. Evi ile toplanma alanı arasında nasıl gideceğini haritalandıracak. Bir taraftan depremden önce ve sonra yapılması gerekenleri bu aplikasyon anlatacak. Dünyada tek olacağına inandığım bu yeni uygulama inşallah 6 ay içinde tamamlanacak. Buradaki temel amaç depremden sonra yaşanacak can ve mal kayıplarını en az seviyeye indirebilmek.” şeklinde görüş belirtti.

İLGİLİ HABERLER