Manşetler

En son deprem bilgilerini cebe getiren uygulama

deprem bilgi sistemi

Türkiye’deki depremleri izleyen ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi konusundaki çalışmalara öncülük eden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, yeni bir mobil uygulamayı hayata geçirdi. Söz konusu uygulama, Deprem Bilgi Sistemi adını taşıyor. Hem iOS hem de Android‘de kullanılabilen uygulama, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcılara bilgi sağlıyor.

Türkiye’de geçmişte yaşanan depremlerle ilgili verilere de Deprem Bilgi Sistemi’nde erişim sağlanıyor. Kullanıcılar, bulundukları konumda geçmişte meydana gelen depremleri harita üzerinde görebiliyor.

Uygulama sayesinde kullanıcılar bir depremi nasıl hissettiklerini de Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne aktarabiliyor. Bu sayede rasathanenin depremin etkisini farklı boyutlarıyla tespit etmesi mümkün hâle geliyor.

Deprem Bilgi Sistemi, veri toplama aşamasına kullanıcıları da dahil ederek bilimsel çalışma sürecini biraz daha genişletiyor. Uygulamanın akıllı telefonların yanı sıra iPad ve Android tabletlerde de kullanılabiliyor.

İLGİLİ HABERLER