Bilim

Deneysel Ebola tedavisinin işe yaramadığı ortaya çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ebola-050814

Ebola tedavisi için en uygun yöntem olduğu düşünülen ve Sierra Leone’de denenen ilacın işe yaramadığı açıklandı. İlacın üreticisi Tekmira, ilacın “iyileştirici bir fayda göstermemesi” gerekçesiyle insanlar üzerinde yapılan deneylerin sonlandırıldığını duyurdu.

TKM-Ebola isimli ilaç, zorlu bir yolculuğun ardından test için Afrika’ya ulaşmıştı. Ebola virüslü primatlar üzerinde yapılan testlerde yüzde 100 başarı kaydedilmesinin ardından ABD Yemek ve İlaç İdaresi (FDA), insanlar üzerinde gerçekleştirilecek klinik deneylere izin vermişti. Kısa bir süre sonra bu izni askıya alan ve üreticiden ilacın daha yüksek dozlarda kullanımı konusunda bilgi isteyen FDA, ağustos ayında ise Tekmira’ya tekrar vize vermişti.

Tekmira’nın ilaç için kullandığı araştırma yöntemleri bazı bilim adamları tarafından eleştirilmiş, özellikle bir kontrol grubunun olmaması ve herkese deneysel ilaçların verilmesi tepki çekmişti. Bilim adamları bu kurulum nedeniyle ilacın etkisini görmenin zorlaşacağını dile getirmişti. Tekmira testler sonucunda elde edilen verilerin analizler tamamlanır tamamlanmaz kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

İLGİLİ HABERLER