Teknoloji

Dell ARM işlemci destekli ilk sunucularını tanıttı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Küçük ölçekteki işletmesi için uygun bir sunucu arayanlar için pahalı ve güç bakımından istekleri fazla olan x86 tabanlı modellerin pek uygun olmayacağını düşünenler için Dell’in ARM tabanlı sunucuları alternatif bir çözüm olabilir. Genellikle akıllı telefonlar ve tabletler için işlemcileriyle bildiğimiz ARM’in sunucu tabanlı işlemcileri de sunucu pazarında kendine yer açmaya çalışıyor. Dell’in Copper-class C500 3U blade ürünleri de sadece 15 watt’lık güç tüketimiyle makul seçim gibi görünüyor.

Her bir blade dört adet ARM işlemci ve buna karşılık gelen SATA sürücüsü barındırıyor. Bu da tam yüklü bir Copper kasasının toplamda 48 sabit disk veya SSD’yi sadece 750 watt’lık bir güç tüketimiyle, bir oyun bilgisayarının çektiği güce eşdeğer bir güçle çalıştırmasına olanak sağlıyor. Her bir blade içinde 8 GB’ye kadar destekli tek bir RAM DIMM ve bir adet Ethernet portu bulunuyor.

ARM destekli masaüstü işletim sistemi alternatifi çok fazla yok, bu nedenle Dell’in ürünleri Canonical’ın ARM işlemcilere özel Ubuntu işletim sistemiyle çalışıyor. Red Hat’ın da ARM işlemciler için uyumlu bir Linux versiyonu üzerinde çalıştığı söyleniyor. Microsoft da Windows 8’in ARM versiyonu Windows RT’yi çıkarmaya hazırlanıyor, ancak ARM destekli bu sürümün daha çok tabletleri ve dizüstü bilgisayarları hedeflediği biliniyor. Sunuculara ne zaman geleceği, gelirse ne zaman olacağı henüz tam olarak bilinmiyor.

İlgili – The Inquirer

İLGİLİ HABERLER