Teknoloji

Dell 24.4 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde özelleşti

Bundan yaklaşık üç hafta önce gündeme gelen Dell’in borsadan çekilmesi bugün itibariyle resmen gerçekleşti. Varılan anlaşma çerçevesinde şirket borsadan çekildi ve yeniden özel yönetime geçti. Hisselerin toplanması için gereken mali kaynağıysa şirketin kurucusu ve CEO’su Michael Dell, yatırım şirketleri Silver Lake ve MSD Capital sağlarken Microsoft’tan da 2 milyar dolarlık kredi alındı. Bunlara ek olarak bazı bankalardan borç finansmanı sağlandığı ve Dell’in kasasındaki nakit paranın da açıklandı.

dell-logo-010213

Dell hissedarları sahip oldukları hisse başına 13.65 dolar alacak. 11 Ocak tarihinde Dell hisselerinin kapanış fiyatının 10.88 dolar olduğu göz önüne alınınca hissedarlar için yüzde 25 oranında bir ekstra getiriden söz etmek mümkün oluyor. Borsadan çekilme konusunda şirketin ciddiyetine dair haberler gündeme gelmiş ve Michael Dell’in kişisel kaynaklarını da bu işte kullanması ciddiyetin bir kanıtı olarak gösterilmişti. Bloomberg yönetim kurulunun dün toplanarak kararı oyladığını bildirdi. The Wall Street Journal ise üst düzey yöneticilerin Michael Dell hakkındaki açıklamalarına yer verdi. Michael Dell’in gücünü kaybetmekten endişe ettiği ve 2007’de yeniden CEO olduğu günden bu yana şirkete dair hevesini yitirdiği ifade edildi.

Bu yeni dönemin Michael Dell’i mutlu edeceği kesin. Şirketin kurucusu yaptığı açıklamada bu işlemle birlikte Dell,müşteriler ve çalışanlar için yeni ve heyecan verici bir sayfanın açıkdığını dile getirdi. Şirketin bundan böyle hissedarlarına anında değer getirebileceğini ve bu esnada uzun dönemli stratejilerin gerçekleştirilmesine de odaklanabileceğini söyleyen Michael Dell, Silver Lake’e teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Michael Dell bu yolculuğa kendisini adadığını da sözlerine ekledi.

Daha önceden de konuşulduğu gibi Microsoft da sürece 2 milyar dolarlık bir krediyle katkıda bulundu. Microsoft’un Dell’le bu kadar yakından ilgili olmasının sebebi olaraksa Windows’u Android ve Chrome OS’ye karşı ön plana çıkarma isteği ve Dell’in elindeki geniş patent portföyü gösteriliyor. Microsoft’tan konuya ilişkin yapılan açıklamada şirketin PC ekosisteminin gelişmesine önem verdiği ve geleceğin inşası için yatırım yapmayı istediği belirtildi. Endüstrinin sürekli olarak gelişmekte olduğuna dikkat çekilirken, Microsoft’un kendisini yeniliğe adamış iş ortaklarına katkısının süreceğinin de altı çizildi.

İlgili >> Dell, Microsoft, Bloomberg, The Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER