Eğlence

Deezer yapay zekâ yardımıyla daha akıllı çalma listeleri sunacak

deezer

Sıkı müzik dinleyicileri, bir şarkının modunun sadece düzenleme veya sözlere bakarak belirlenemeyeceğini bilir. Ancak yapay zekâ teknolojisi genellikle bu iki değişken üzerinden şarkıların modunu belirliyor. Bu da zaman zaman bir çalma listesinde beklenmedik şarkılarla karşılaşmaya yol açabiliyor. Deezer yapay zekâ teknolojisinde yapacağı yenilikle şarkının sadece sözlerine veya düzenlemesine odaklanmak yerine bütüne bakılmasını sağlayacak.

Deezer tarafından geliştirilen derin öğrenme sistemi, geniş bir veri setinden yararlanarak şarkıların şarkıların duygusunu ve yoğunluğunu analiz edecek. Böylelikle sadece sözler üzerinden şarkıyı değerlendirme döneminin kapısı kapanacak.

Şirket yapay zekâ teknolojisini ham ses sinyalleri, dilbilimsel bağlam inşa modelleri ve Million Song Dataset adını taşıyan veri setiyle yeniden yapılandırıdı. Söz konusu veri seti, Last.fm etiketlerinden yararlanarak şarkıları tanımlıyor. Şarkı üst verilerini kullanarak Million Song Dataset’in haritasını Deezer’ın katalogununun üstüne çıkaran araştırmacılar, bu süreçte bir şarkıdaki belli kelimeler söz bütününün içinden ayıklanıyor. Bu sayede ortaya çıkan sistem, 18 bin 644 şarkılık bir veri tabanı oluyor. Söz konusu veri tabanı, hem şarkı modlarının tespiti için yapay zekâyı eğitmek hem de Deezer’ın teorilerini test etmesi için kullanılıyor.

Sistem sadece sözler üzerinden bir şarkının modunu analiz etme konusunda ortalama bir performans sergiliyor. Ancak melodi ve sözler arasında kurulan bağlantı sayesinde şarkının enerjisi eski yöntemlere kıyasla daha doğru biçimde tespit edilebiliyor. Böylelikle düşük tempolu yatıştırıcı bir eser ve modu yükselten bir dans şarkısı arasındaki farklar daha iyi anlaşılabiliyor.

Deezer henüz söz konusu sistemin kullanıma hazır olmadığını vurguluyor. Farklı eğtim modellerine bakmak isteyen araştırmacılar, bu yolla sistemin doğruluğunu kuvvetlendirmeyi hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER