Teknoloji

DASH uygulamasının yüklü olduğu iPod touch yardımıyla diz ameliyatı – Video

Mobil uygulamalar giderek hayatın daha fazla alanında işe yarıyor. İşte size bir son bir örnek: iPod touch üzerinde çalışacak şekilde geliştirilen DASH adlı bir uygulama doktorlara diz ve kalça protez ameliyatlarını yapma konusunda yardımda bulunuyor. Tabii ki, ameliyat sadece uygulamayla gerçekleştirilmiyor, ekipmanlara ihtiyaç var. Uygulama sistemin sadece bir parçasını oluşturuyor.

App Store üzerinden eğitim versiyonu indirilebilen bu uygulama Hindistan’ın Mumbai kentindeki Breach Candy Hastanesi’ndeki doktorlara üç farklı diz protezi ameliyatında yardımcı oldu. Ameliyat sırasında iPod touch doğruluk ölçüm yeteneğine sahip ekipmanlarla donatılmış bir kılıfa yerleştiriliyor. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah iPod touch’ı uygun şekilde konumlandırarak verileri yüksek çözünürlüklü ekrandan okuyor, kesim yapacağı noktaları belirleyip protezin hizalamasını doğru şekilde gerçekleştiriyor.

Diz ameliyatlarının karmaşıklığıyla başetmek amacıyla çeşitli doğruluk teknikleri geliştirilmişti, ancak bunların birçoğu kullanılması karmaşık ve hantal nitelikteydi. iPod touch ile kullanılan DASH uygulaması sayesinde daha taşınabilir, sezgisel ve yatırım yapılabilir bir çözüm geliştirilmiş oldu. Smith & Nephew tarafından, Brainlab’in yardımlarıyla geliştirilen bu sistem Avrupa’da CE sertifikasını çoktan almış bile, ABD’de ise yetkili mercilerden onay bekliyor.

Video: DASH yüklü iPod touch ile ameliyat

İlgili -iTunes App Store (DASH Learn)
İlgili – Only Gizmos

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER