Teknoloji

Cydia’dan dağıtılan H1Siri ile iPhone 4 ve iPod touch’a Siri geldi – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-4s-inceleme-00024

Bunun er ya da geç olacağını biliyorduk. Jailbreak edilmiş iPhone 4 veya iPod touch sahipleri H1Siri adı verilen bir uygulama sayesinde şu anda resmi olarak sadece iPhone 4S ile sunulan Siri’nin işlevlerini kullanabiliyor.

Çin’de faaliyet gösteren CD-Team adı verilen bir yazılımcı grubu tarafından geliştirilen bu uygulama Siri uygulamasının ve ona bağlı ekosistemin jailbreak edilmiş ve iOS 5’in en yeni sürümüyle çalışan cihazlarda kullanılmasını sağlıyor. Tabii ki, eski model cihazında Siri’yi çalıştırmanın bazı dezavantajları da yok değil. Bir kere iOS 5 için henüz “untethered” bir jailbreak çözümü çıkmış değil. Mevcut “tethered” jailbreak çözümleri iOS cihazı her başlatıldığında jailbreak işleminin yapılmasını zorunlu kılıyor. Kameranın çalışmama ve Siri sunucularına erişim sırasında birçok hata mesajıyla karşılaşmanın olası olduğu da belirtiliyor.

Bu arada JailbreakNation sitesi H1Siri ile ilgili olarak yukarıda dile getirdiğimiz dezavantajlara ek olarak bazı hususlara değiniyor. Siteye göre, öncelikle H1Siri yasal değil, çünkü iPhone 4S’te yer alan ve Apple’ın telif hakkına sahip olduğu, dağıtımının yasadışı olduğu bazı Siri dosyalarını barındırıyor. H1Siri’nin dağıtımıyla birlikte söz konusu dosyalar da aykırı biçimde dağıtılmış oluyor.

Buna ek olarak, H1Siri SiriProxy açığını kullanıyor. Yani, cihaz Apple’ın olmayan bir sunucuya bağlanıyor. Bu sunucu geliştirici ekibe ait ve onlar tarafından işletiliyor. Bu da tüm Siri trafiğinin kendi sunucuları üzerinden yönlendirilerek Apple’ın sunucularına iletildiğini gösteriyor. Siri her bir istekte Apple’a sadece insan sesini değil, e-posta, SMS mesajları, kişi rehberi ve kişisel ayarlar gibi verileri de gönderebiliyor. H1Siri ile bu bilgilerin üçüncü partiye geçme ihtimali bulunuyor.

Bu arada H1Siri’nin çalışmasını sağlayan iPhone 4S anahtarının Siri’yi kullanmasının engellendiği söyleniyor. Apple bir iPhone 4S’ten gelen Siri isteklerini her seferinde kontrol ediyor, bunun için yasal bir cihaza özel anahtarın kullanılması zorunlu. Ancak H1Siri’yi geliştirenler sadece tek bir cihaza ait anahtarı kullanıyor. Bu durumda tek bir cihazdan aşırı miktarda Siri trafiği gelmiş gibi görünüyor. Apple’ın bu anahtarı bulup sistemden ayıklaması zor birşey değil. Aslında geliştiricilerin de her seferinde yeni bir cihaz anahtarı bulması zor değil, ancak bunun için her seferinde yeni bir iPhone 4S kullanmaları gerekiyor, bu da işi oldukça mâliyetli hâle getirecektir.

YouTube’da H1Siri’nin kullanımıyla ilgili videolar türemeye başladı. Aşağıda bir tanesi yer alıyor. Video bittiğinde çıkan ekranda benzer başka videoları görebilirsiniz.

Video: H1Siri ile iPhone 4’te Siri’nin Kullanımı

İlgili – TheVerge
İlgili – JailbreakNation

İLGİLİ HABERLER