Teknoloji

Cyanogen’in telefonları yakında arayanları sahiplerinden önce bilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cyanogen-160415

Bilinmeyen bir numara tarafından aranmak sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Android kullanıcıları için bilinmeyen numaraların gizemi, yıllar önce geliştirilen ve arama esnasında ekrandaki numarayı web’de aratan uygulamalar sayesinde çözülmüştü. Google söz konusu özelliği Nexus 5 ile birlikte akıllı cihazlarının telefon uygulamasına yerleştirirken, Facebook da Android için benzer işlevi gören bir telefon uygulaması geliştirmişti.

Ancak herkesin Google ve Facebook’un servislerini kullanamaması veya kullanmak istememesi, Android mod geliştiricisi Cyanogen’i harekete geçirdi. Google’ın Android’in ana parçalarındaki hakimiyetini kırmak isteyen şirket, kullanıcıların daha sık güncellenen uygulamalar sayesinde daha iyi hizmet alabileceğini ve böylelikle üçüncü taraf uygulamalarla da daha iyi rekabet edilebileceğini savunuyor. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan uygulamalar da Cyanogen’in sistemine ön yüklü olarak yerleştiriliyor.

cyanogen-truecaller-090515-1

Şirketin bu yaklaşım çerçevesindeki son işbirliği ise Truecaller ile birlikte hazırlanan web tabanlı Caller ID servisi oldu. Doğrudan Cyanogen işletim sistemli cihazlara yerleştirilecek olan platform, Cyanogen tarafından bir uygulamadan ziyade bir servis olarak tanımlanıyor. Servisten faydalanmak isteyen kullanıcıların bunun için bir onay vermesi gerekiyor. Onayın verilmesinin ardından sistem gelen numaranın kime ait olduğunu bir saniyeden kısa süre içinde tespit ediyor ve kullanıcıya gerekli bilgileri gösteriyor.

Cyanogen’in ürünlerden sorumlu başkan yardımcısı Dave Herman, özelliğin numaraları tespit etmenin ötesine geçtiğini belirtirken, temel amacının istenmeyen numaralardan gelen çağrıları engellemek olduğunu dile getirdi. Kullanıcıların servis sayesinde sadece gelen aramalardaki numaranın kime ait olduğunu bilmekle yetinmeyeceğini ve kendilerini rahatsız eden numaraları şikayet edebileceğini söyleyen Herman, halihazırda veri tabanında 1.7 milyar numaranın bulunduğunu belirtti. Bir kullanıcı tarafından sistemde ‘rahatsızlık veren numara’ olarak işaretlenen telefon numaralarından servisin tüm kullanıcıları haberdar olabilecek. Herman, istenmeyen numaraların işaretlenmesinin özellikle istenmeyen çağrıların yoğunlukta olduğu gelişen pazarlarda işlevsel olacağının altını çizdi.

Cyanogen, geçtiğimiz ay Microsoft ile anlaşmaya varmış ve işletim sisteminde Bing, Skype, OneDrive, OneNote, Outlook ve Microsoft Office gibi servis ve uygulamalar için entegrasyon imkanı sunacağını açıklamıştı. Daha önce de NextBit ile eş zamanlama ve yedekleme üzerine bir entegrasyon anlaşmasına imza atan Cyanogen, Truecaller ile birlikte geliştirdiği Caller ID servisiyle Google’ın Android’dekini hakimiyetini kırma mücadelesinde elindeki imkanlara bir yenisini daha ekledi.

İLGİLİ HABERLER