Teknoloji

Curiosity Mars’ın bir zamanlar yaşanabilir olduğunu gösteren yeni bilgilere ulaştı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

curiosity marsNASA’nın insansız uzay aracı Curiosity, uzun süredir Mars’ın katmanlı dağları arasında geziniyor. Küçük araç, kızıl gezegenin bir zamanlar yaşanabilir bir iklime sahip olduğunu gösteren yeni bilgiler toplamaya devam ediyor. Bu da Mars’ta milyarlarca yıl önce mikrobiyolojik yaşama ev sahipliği yapmış olma ihtimalini artırıyor. Tırmanırken bir yandan da delme işlemine devam eden Curiosity, Mars’ın Sharp Dağı bölgesinde farklı mineral, kimyasal ve doku örneklerine rastladı. Bu farklı örnekler sayesinde bilim adamları, gezegende yıllar içinde nasıl bir değişim yaşandığını daha net biçimde görebiliyor.

Su, Dünya’da yaşamın ana maddeleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla Mars’ta bir zamanlar su olması, aynı dönemlerde gezegende yaşamın da olabileceğini gösteriyor. NASA’da Mars araştırmalarını yürüten ekipte görev yapan Joy Crisp, gezegenin farklı yönlerinde farklı yaşanabilir çevrelere rastladıklarını dile getirdi.

Curiosity Mars macerasına bundan dört yıl önce başlamıştı. Gale Çukuru adını taşıyan alana iniş yapan insansız uzay aracı, organik madde ve su yatağı izi gibi bulgulara rastlamıştı. Bu da Mars’ın geçmişte yaşanabilir olduğuna dair ihtimalleri artırıyor. 14 kilometreden fazla yol kateden Curiosity, hali hazırda Gale Çukuru bölgesindeki Sharp Dağı’na tırmanıyor. Curiosity yukarı çıktıkça daha farklı kaya türleri keşfediyor.

Mevcut bulgular, Mars’ta eskiden yaşam olduğunu kanıtlamıyor. Ancak yeraltı sularının varlığı, kızıl gezegende bir zamanlar yaşanabilir bir çevre olduğu ihtimalini artırıyor.

Curiosity Mars programında bazı gecikmeler yaşayabilir

Curiosity Mars macerasında heyecan verici bilgilere ulaşsa da, yolculuğun Sharp Dağı etabında bazı gecikmeler yaşanacak gibi görünüyor. NASA’dan yapılan açıklamada, uzay aracının delme mekanizmasında sıkıntılar yaşandığı ve mekanizmanın yeterince uzamadığı belirtildi. Bu sorun çözülene kadar Curiosity ilerlemeyecek. Ancak bu bekleme süresinde de insansız uzay aracı etrafını incelemeye ve çevreyi gözlemlemeye devam edecek.

İLGİLİ HABERLER