Bilim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan koronavirüs konulu ulusa sesleniş konuşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan koronavirüs konulu ulusa sesleniş konuşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs ile ilgili olarak bir ulusa sesleniş konuşması yaptı.

T24’ün haberine göre Erdoğan, konuşmasında Türkiye’de 53 bin vatandaşın evinde, 8 bin 554 vakanın ise hastanede takibe alındığını kaydetti. “Bunlardan 797 kişi tamamen iyileşip taburcu olurken 4 bin 603 kişiden numune alınarak ileri tetkik yapıldı. Covid-19 teşhisi konan bin 872 kişinin tedavisine devam ediliyor.”

Türkiye’nin ilk vaka görüldüğü andan itibaren sıkı tedbirler aldığını kaydeden Erdoğan, bu süreçte evden çıkmamanın salgını önlemek için önemli olduğunun altını çizdi. “Kendimizi gönüllü karantina uygulamak ve mecbur kalmadıkça evden çıkmamalıyız.”

Erdoğan, Türkiye’nin hastalığın ilk ortaya çıktığı günden beri gelişmeleri takip eden, tedbirleri alan ender ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Kovid-19 ile ilgili fiili tedbirlerin de 20 Şubat’tan itibaren alınmaya başladığını dile getirdi. “Vuhan kentinden getirilen vatandaşlarımız karantina alınmış, hamdolsun 14 gün sonra evlerine sağlıklı olarak gitmiştir. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın tamamı ülkemize girişte sağlık kontrolünden geçirilmiş, durumu şüpheli görünenler karantinaya alınmıştır. Ülkemizde ilk Covid-19 hastası vatandaşımız 10 Mart’ta tespit edilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında alınan tedbirlere de değindi. “Bunun dışında okulların tatil edilmesi, etkinliklerin ertelenmesi gibi çok sayıda tedbiri hayata geçirdik. İlk tespitten bir hafta sonra hasta sayımız 47’ye ulaştı. İlk can kaybımızı verdik. 100 milyar liralık ekonomik destek programını milletimizle paylaştık. Meclisimiz gereken düzenlemeleri yaptı. İşsizlik fonunu güçlendirerek, çalışanlarımızı kredi fonunu güçlendirerek esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olduğunu gösterdik. En düşük emekli maaşını 1,5 milyona çıkardık.”

Erdoğan, bu dönemde Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan gelen ikazlara harfiyen uyulması gerektiğini söyledi. Ayrıca evden dışarı çıkılmaması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarılarında bulundu. “Her vatandaşımızın canı bizim için aynı derecede önemlidir. Bunun için ‘evde kal Türkiye’ diyoruz, sosyal mesafeye dikkat edilmesine özen gösterilmesini, temizliğe önem verilmesini, dış temasların ardından ellerimizin  mutlaka yıkanmasını, kolonya ile dezenfekte edilmesini istiyoruz. Yaşlılarımıza ayrı bir ihtimam gösteriyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER