Teknoloji

Akıllı telefonlar dünyanın en büyük teleskobunu oluşturuyor

crayfis-teleskop-151014

Kaliforniya Irvine Üniversitesi’ndeki bilim insanları dünya çapındaki akıllı telefonlarda çalışan ve dünyanın en güçlü teleskobunu oluşturmakta katkıda bulunacak bir uygulama geliştirdi.

“Akıllı Telefonlarda Bulunan Kozmik Işınlar” teriminin İngilizce karşılığının kısaltmasına karşılık gelecek şekilde Crayfis olarak adlandırılan uygulama akıllı telefonlardan fotoğrafları kullanarak kozmik ışınları belirleyecek. Dünya çapında daha fazla telefonun kullanımı sayesinde daha doğru bir resim elde edilmesi mümkün olacak.

Kozmik ışınlar CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısında geliştirilen partiküllerden bir milyar kat daha fazla enerji taşıyor. Buna rağmen atmosfere çarpıp dağıldıkları için haklarında fazla şey bilmek mümkün olmuyor. Onlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın evrenin sırlarını çözmede yardımcı olacağı söyleniyor. Bu ışınları güçlü yapan kaynağın ve ışınların nereden geldiğini bulmak bu sayede mümkün olabilir.

Crayfis teleskobu radyasyon ölçümü de yapabiliyor, böylelikle potansiyel tehlike altındaki alanlar için erken uyarı sistemi oluşturulmuş oluyor.

Android veya iOS ile çalışan telefon kullananlar şu anda beta aşamasında olan Crayfis uygulamasını indirebilir. Verilerin toplanması sadece telefon şarjdayken ve birkaç dakika boyunca kullanımda olmadığında yapılıyor. Ayrıca verilerin gönderiminin anonim olarak yapılması şeklinde bir seçenek de bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER