Teknoloji

CRACUNS drone su altında iki ay kalabiliyor

cracuns-drone-210316

John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir drone prototipi, suda da havadaki kadar yetenekli olmasıyla dikkat çekiyor. Su altında çalışmaya uygun yapıdaki drone, su altındaki bir istasyondan veya denizaltı gibi bir araçtan havalanabilecek.

Hafif, düşük maliyetli ve su basıncına dayanıklı olabilmesi için üç boyutlu yazıcıyla üretilen drone’un ana bileşenleri suya dayanıklı bir çemberin içinde bulunuyor. İnsansız hava aracının dış motorları ise tuzlu suya karşı dayanıklı olması için çürümeyi önleyen bir maddeyle kaplanmış. Gerçekleştirilen testlerde drone’un su altında iki aya kadar çalışır vaziyette kalabildiği görülüyor.

John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, ekibin daha önce hem ABD Donanması standardındaki denizaltı sistemleri hem de otonom insansız hava araçları üzerine çalıştığı belirtildi ve değişen askeri yükümlülük koşullarının ekibe hem havada hem de su altında gidebilen bir insansız hava aracı geliştirme konusunda ilham verdiği belirtildi. Drone prototipi şu an için CRACUNS ismiyle anılıyor.

İLGİLİ HABERLER