Bilim

COVID-19 aşısı yaş sınırı ile ilgili önemli gelişme

biontech covid-19 pfizer ve

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 aşısı yaş sınırı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Hürriyet‘in haberine göre, yarın itibarıyla 45 yaş üstü vatandaşlar için aşılama çalışmaları başlıyor. Buna ek olarak Koca, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren 40 yaş üstü bireylere de aşı yapılmaya başlanacağını kaydetti.

Koca, “Çok yakında salgın haberlerinden kurtulacağız. Gün gibi aydınlık, sağlıklı ve mutlu günler yakındır.” dedi. Öte yandan yerli aşının son aşamaya geldiğini belirtti ve önümüzdeki hafta yerli aşının son fazı olan Faz-3 insan çalışmaları için gönüllülerin aşılanacağını kaydetti.

Öte yandan önümüzdeki hafta, aşılanmasının üzerinden altı ay geçmiş oalcak sağlık çalışanları için de bir çalışma yapılacak. Bakan Koca, çalışma doğrultusunda immün yanıtına, antikora ve hücresel yanıta bakıp buna göre Sinovac, BioNTech veya Faz-3 aşamasındaki yerli aşının uygulanacağını kaydetti. Farklı aşılara göre verilen tepkilerin izleneceğini ve karşılaştırma yapılacağını, devamında ise sonuca göre pekiştirme dozlarının eylül ayından itibaren uygulanacağını dile getirdi.

Haziran sonuna kadar 30 milyon doz BioNTech aşısı beklentisi ve 20 yaş hedefi

Bakan Koca, önümüzdeki haftalara yönelik aşılama faaliyetleri hakkında da sevindirici açıklamalarda bulundu. Gelecek hafta başında 4.2 milyon doz BioNTech aşısı daha Türkiye’ye gelecek. BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in Türkiye’ye geleceğini ve ortak basın açıklaması yapacaklarını belirten Koca, ay sonuna kadar 30 milyon doz BioNTech aşısının gelmesini beklediğini, bu olmazsa bile 20-25 milyon doz aşının gelmesi hâlinde Türkiye’ye gelecek Şahin’e aşıyla ilgili çok sorunun sorulmayacağını dile getirdi.

Tüm bunlara ek olarak ay sonunda aşı yaşının 20’ye indirilmesi hedefleniyor. Gelecek BioNTech aşısı dozunun artmasıyla birlikte yaş sınırını hızlı şekilde beşer beşer indirdiklerine dikkat çeken Koca, yaş sınırını haftaya çarşamba biraz daha indireceklerini vurguladı.

İLGİLİ HABERLER