Bilim

COVID-19 aşılarıyla ilgili bilgiler devlet destekli korsanların hedefinde

covid-19 aşısı

COVID-19 aşısı ile bilgileri çalmaya yönelik devlet destekli girişimler, düşünülenden daha ciddi gibi görünüyor. Reuters’ın Hollanda gazetesi De Volkskrant’a dayandırdığı haberine göre, hem Rusya hem de Çin geçtiğimiz aralık ayında Avrupa İlaç Kurumu’na (EMA) siber saldırı düzenledi.

Gelen bilgilere göre; siber korsanlar, hangi ülkelerin ne kadar hacimle Pfizer-BioNTech aşısı sipariş ettiğini öğrenmeye çalıştı. Çin’in pandeminin ilk dönemlerinde siber saldırı girişiminde bulunduğu, Rusya’nın girişiminin ise daha güncel olduğu belirtildi.

EMA geçtiğimiz aralık ayında sistemlerine bir saldırı olduğunu kabul etmiş, ancak saldırının detayları konusunda bilgi vermemişti. Kurum konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini hatırlatırken, saldırının arkasında kimlerin olabileceğine dair yeni bir detay vermedi. Rusya ve Çin ise tahmin edilebileceği gibi, iddiaları reddetti.

COVID-19 aşısı, uluslararası ilişkilerin yeni dinamiklerinden biri hâline gelmiş durumda. Hemen hemen her ülke, ihtiyacı olan aşı stoğunu karşılamak için yoğun bir çaba yürütüyor. Kendi aşılarını geliştiren Rusya ve Çin gibi ülkelerin ise bu aşıları siyasi bir koz olarak kullandığı söyleniyor. Siber saldırı konusundaki motivasyonlar pek anlaşılmasa da, EMA verilerinin aşı tedariğine ihtiyaç duyan ülkeleri saptamak için kullanılabileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER